​DNA precizează luni, în contextul unor speculații din presă potrivit cărora procurorul-șef interimar ar fi fost ”chemat” la ambasada SUA, că întâlnirea dintre Anca Jurma și ambasadorul Hans Klemm a avut loc la inițiativa misiunii diplomatice, la sediul DNA, și a avut ca scop prezentarea noului atașat FBI, David Varner. Coordonarea DNA cu instituții similare din alte state și cu misiuni diplomatice se înscrie în competețele legale, mai arată Direcția.

Hans Klemm Anca Jurma si David VarnerFoto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

”Întâlnirea a avut loc, la inițiativa Ambasadei SUA, la sediul DNA, în scopul prezentării domnului David Varner, noul atașat FBI la București (ca urmare a încetării mandatului predecesorului său), atașat care își desfășoară activitatea în cadrul ambasadei. Cooperarea DNA cu instituții similare din alte state și cu misiunile diplomatice se înscrie în competențele prevăzute de lege și de Regulamentul de Ordine Interioară ale DNA în realizarea atribuțiilor direcției în materia asistenței judiciare internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

De asemenea, potrivit sursei citate, cooperarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu FBI este expres menționată în Protocolul semnat la 10 septembrie 2007 la Tratatul dintre România și Statele Unite ale Americii privind asistența judiciară în materie penală, ratificat de România prin Legea nr. 112/15.05.2008.

”Având în vedere că, în data de 17 iulie 2018, un post de televiziune a prezentat în mod tendențios, în cursul unei emisiuni, faptul că procurorul șef al DNA, doamna Anca Jurma, s-ar fi deplasat la Ambasada S.U.A., inducând telespectatorilor ideea că aceasta a fost „chemată” la sediul ambasadei, am solicitat un drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare. Știrea respectivă, preluată ulterior și de alte publicații, este una falsă, iar înainte de difuzarea ei, reprezentanții postului nu au făcut nici măcar o minimă verificare pentru a putea publica o informație corectă și imparțială”, se mai menționează în comunicat.