Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef DIICOT. Bănilă a declarat, pentru Mediafax, că primul lucru pe care-l va face este o evaluare a întregii structuri, pentru a vedea "ce situaţii trebuie îndreptate".

Procurorul Felix BanilaFoto: Ziarul de Bacau

UPDATE: "Eu sunt optimist de felul meu și mă așteptam la o astfel de reacție. În schimb, e adevărat că domnul președinte avea și varianta cealaltă. Nu pot decât să-i mulțumesc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o", a declarat Felix Bănilă. Întrebat care este primul lucru pe care îl va face la DIICOT în noua funcţie, Bănilă a precizat: "În primul rând, voi face o evaluare a întregii structuri, să vedem care sunt situațiile ce trebuie îndreptate".

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă - pe o perioadă de 3 ani”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În 5 iunie, secţia pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Acesta îl înlocuiește pe Daniel Horodniceanu, al cărui mandat a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit cu şase luni, conform procedurii.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.