Pe lângă modificările radicale anunțate recent și care vizează recunoașterea dreptului la proprietate privată într-un stat în care partidul comunist rămâne singura forță politică, noua Constituție a Cubei deschide drumul către recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, în condițiile în care, potrivit draftului, căsătoria va fi definită ca uniune între soți și nu între femeie și bărbat, a precizat un înalt oficial, informează Reuters.

Noua constituție ar urma să recunoască dreptul la proprietate privată, iar termenul de comunism ar urma să fie scos din textul legii fundamentale.

În plus, minoritățile sexuale ar urma să beneficieze de mai multe drepturi.

Regimul de la Havana a aprobat operațiile de schimbare de sex și a interzis discriminarea împotriva persoanelor aparținând comunității LGBT la locul de muncă, dar propunerile de recunoaștere a căsătoriilor pentru homosexuali au fost blocate până acum având în vedere schimbările legislative lente și prejudecățile care există într-o societate macho.

”Posibilitatea recunoașterii căsătoriilor între două persoane (și nu între bărbat și femeie - n.r.) întărește principiile de egalitate și justiție care stau la baza proiectului”, a declarat secretarul Consiliului de stat Homero Acosta, într-o discuție cu parlamentarii privind înlocuirea constituției din 1976, scrie Reuters.

Homosexualii, transgenderii şi bisexualii au fost ţina persecuţiilor după ce la putere a ajuns Fidel Castro, în 1959, numeroase persoane fiind trimise în lagăre de muncă.