Un premiu Nobel pentru literatură alternativ, instituit de un grup de intelectuali suedezi, ar urma să fie acordat în acest an, după ce Academia suedeză, confruntată cu un scandal #metoo, a amânat pentru 2019 decernarea distincţiei, informează lefigaro.fr, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un grup de intelectuali scandinavi a decis să împrospăteze imaginea premiului Nobel, anunțând acordarea unei noi distincții care ar recompensa cei mai reprezentativi autori contemporani.

Noul premiu Nobel urmează să fie acordat în urma unui vot public.

Fotograful Jean-Claude Arnault, soțul Katarinei Frostenson, membră a Academiei Suedeze, instituția care decernează în mod normal reputata distincție, a fost acuzat în ultimele șase luni de viol și hărțuire sexuală de nu mai puțin de 18 femei. Aceasta a făcut ca acordarea premiului Nobel pentru literatură pentru acest an să fie amânată pe anul viitor. În octombrie 2019, Academia Suedeză ar urma, așadar, să acorde două distincții pentru literatură.

Între timp, mai mulţi intelectuali suedezi au format grupul Noua Academie și au lansat o nouă distincție pentru literatură pe care o opun celebrului premiu pe care îl acuză că este marcat de conflicte de interese, aroganță, sexism și ține de privilegii.

Noua organizație a atras sprijinul unor personalități din domenii diferite insistând asupra unor valori ca democrație, deschidere, empatie și respect. Scriitoarele Sara Lövestam sau Johanne Hildebrandt se regăsesc printre suporterii demersului alături de atleta Kajsa Bergqvist.

În jur de două sute de bibliotecari din Suedia au alcătuit o listă de 155 de autori contemporani care a fost redusă până la urmă la 47 de nume. Între aceștia se regăsesc scriitori ca finlandeza Sofi Oksanen, britanica Zadie Smith sau italianca Elena Ferrante, dar și celebrități ca americanul Don DeLillo, canadianca Anne Carson, israelianul Amos Oz ori japonezul Haruki Murakami. Dintre nominalizați nu lipsesc J.K. Rowling, Patti Smith, Margaret Atwood, Neil Gaiman, indianca Arundhati Roy sau poloneza Olga Tokarczuk.

Finaliști vor fi numai trei dintre acești autori, selectați de către un juriu, laureatul urmând să fie anunțat pe 14 octombrie.

Câștigătorul ar urma să primească 97.500 de euro, adunați prin finanțare participativă și mecenat. Câștigătorii premiului Nobel primesc 900.000 de euro. Festivitatea de decernare a Noului premiu de literatură va avea loc pe 10 decembrie.