Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a afirmat că Rusia va încerca să submineze democrațiile occidentale "pentru o perioadă lungă de timp", relatează site-ul postului CNN, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt sigur că Rusia va încerca să submineze democrațiile occidentale în 2018, 2019 și pentru o perioadă lungă de timp", a declarat Pompeo într-un interviu acordat postului Fox News.

"Este responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Guvernului Statelor Unite, de a face tot ce este posibil pentru a împiedica ingerințele, nu doar în alegeri, ci în general", a adăugat oficialul american.

Afirmațiile au fost făcute la doar câteva zile în urma summitului între președintele american Donald Trump și omologul său Vladimir Putin, care a avut loc la Helsinki. Liderul de la Casa Albă a provocat critici în urma afirmațiilor privind ingerințele Rusiei în alegerile din 2016. Ulterior, acesta a susținut că a făcut o eroare în exprimare în cursul conferinţei de presă.

Vladimir Putin a fost invitat să efectueze o vizită la Casa Albă, în toamnă, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale Sarah Sanders.

"Nu este vorba doar de alegerile din 2016. Cumva, SUA pare că a uitat istoria eforturilor Rusiei de a submina democrațiile din Occident", a mai afirmat Pompeo.

Secretarul de Stat a informat că Washingtonul nu va permite echipei lui Putin să interogheze și să rețină un grup de cetățeni americani proeminenți, pe care Kremlinul îi acuză de activități ilegale în Rusia. Sarah Sanders a anunțat joi că nicio decizie finală nu a fost făcută.

Printre personalitățile pe care liderul de la Kremlin vrea să le interogheze se numără fostul ambasador SUA în Rusia, Michael McFaul, un critic al președintelui rus și bancherul american Bill Browder, care a convins Guvernul SUA să impună noi sancțiuni Moscovei.