Comisia Europeană a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două condiții pentru a obține liberalizarea vizelor, în urma ratificării Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru și consolidării luptei împotriva criminalității și a corupției, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Toate eforturile și munca depusă de Kosovo, în materie de liberalizare, a dat roade, iar de aceea pot confirma că statul Kosovo a îndeplinit toate criteriile pentru liberalizarea vizelor", a declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele kosovar Hashim Thaci.

Comisia Europeană a lansat încă din 2012 dialogul referitor la liberalizarea vizelor. În raportul de miercuri, Executivul UE a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două criterii necesare: delimitarea frontierei și înregistrarea unor rezultate consolidate în lupta împotriva criminalității organizate și a corupției.

"Decizia de astăzi, a Comisiei Europene, reprezintă una dintre cele mai bune vești pe care cetățenii din Kosovo le așteaptă de câteva decenii", a declarat președintele Thaci, adăugând că acesta este un moment istoric, relatează publicația Balkan Insight.

"Astăzi, ultimul zid al izolării în întreaga societatea europeană a început să se dărâme. Kosovo și UE au câștigat", a adăugat Thaci.

Acordul privind delimitarea frontierei cu Muntenegru a fost semnat în anul 2015, însă Kosovo nu a reușit să îl ratifice din cauza opoziției exprimate de mai multe partide, care considerau că acesta afectează integritatea teritorială a statului kosovar. Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul la data de 21 martie 2018, în urma izbucnirii unor proteste violente.

"Kosovo și-a demonstrat angajamentul în lupta împotriva corupției și criminalității organizate", a declarat Avramopoulus, îndemnând Parlamentul European și Consiliul să demareze următoarele proceduri.