Legea prin care cei care refuză un loc de muncă nu mai primesc ajutor social, promulgată de Iohannis

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2018, 17:55 Actualitate | Esenţial


Bursa locurilor de munca
Foto: Agerpres
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat, potrivit Mediafax. Conform noilor prevederi, o persoană care refuză un loc de muncă oferit pierde dreptul la ajutor social.

"(7) Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social", prevedere articolul 15 al Legii promulgate de șeful statului.

O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muncă în folosul comunității, în cuantumul banilor primiți.

"Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii", potrivit textului Legii promulgate.


Alte decrete semnate miercuri de șeful statului, conform comunicatului Președinției:
 • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (PL-x 227/12.06.2017);
 • Decret privind promulgarea Legii pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naționale a României referitoare la menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (PL-x 318/16.05.2018);
 • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii asistenței sociale nr. 292/2011 (PL-x 71/01.02.2017);
 • Decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Parteneriat Economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Bridgetown, la 15 octombrie 2008.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2659 vizualizari

 • -14 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 iulie 2018, 18:06)

  [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   Sa iti explic de ce gresesti (Miercuri, 18 iulie 2018, 18:56)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui

   Conform art. 213, alin. 2, lit. g), Legea 95/2006, persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, beneficiaza de asigurare de sanatate din partea statului, gratuit.

   Pe romaneste, exista asistati sociali in familie, asigurarea de sanatate este asigurata de stat, fara plata vreunei contributii din partea persoanei in cauza.

   Acum, daca nu vrei sa te angajezi, ca deh,m e mai comod acasa sa iei bani fara sa faci ceva, daca ai asigurare de sanatate gratuita conform legii, acum te si revolti daca acea comunitate din care faci parte iti cere sa faci si tu ceva util pentru societate?

   Da, te cred ca te revolti. E mai bine sa nu faci nimic si sa fie ca in povestea "pica para malaiata in gura lui natafleata"!!!

   Banii pe care ii primesti ca ajutor social, asigurarea de sanatate, toate acestea vin din banii platiti ca altii care muncesc ca impozit.

   Acum e randul celor care beneficiaza de acei bani sa jute si ei comunitatea.

   Simplu

   P.S. contractul de munca este un act de protejare a angajatului, sa nu poata fi dat afara usor. Un asistat social nu poate fi data afara deci nu are nevoie de contract de munca. Daca nu ajuta societatea, societate ce il ajuta pe el sau pe ea prin plata ajutorului, atunci acea persoana pierde ajutorul social. Cred ca e destul de simpla logica, nu?
   • 0 (6 voturi)    
    In Canada aceasta lege face ravagii. E foame acolo (Joi, 19 iulie 2018, 3:33)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

    In Canada (Quebec) s-a dat, începând cu 1 Aprilie 2018, o lege asemănătoare. Socialul a fost tăiat de la 698 $Can la 424 $Can. Daca refuzi un loc de munca, automat iți scade ajutorul la 424 Can și în consecință nu iți mai poți plăti chiria care este de la 450 în sus, și asta doar pentru o camera fără baie, WC, chiuveta, bucătărie. Acestea sunt la comun pentru 6-8 oameni.
    Fara 550 Can nu poți găsi ceva care s-ar numi garsoniera confort II - III.

    Nici măcar loc de munca nu iți oferă. Ti se spune ca exista joburi pe diverse situri de internet. Iti dau o lista. Acestea sunt însă false, în majoritate, ca și în Romania.

    Le explici ca ai pierdut 3 ani trimițănd peste 300 CV-uri pe la asa zisele anunțuri de angajare și nu ai primit decât 12 invitații la interviuri urmate de 4 scrisori de respingere iar în restul de 8 situații nu ai mai recepționat nici un semn de viata de la ei.

    Le spui ca ai fost la 6 târguri de locuri de munca unde niciodată nu ai văzut mai mult de 15 asa zise companii, toate agenții de recrutare fără o activitate proprie.

    Nu vor sa înțeleagă. Iti taie ajutorul și te arunca în strada, cetățean Canadian fiind, nu rezident permanent, persoana cu cerere de azil sau alte cazuri.

    Nu poți obliga oamenii sa-și găsească locuri de munca care nu exista în realitate!

    S-au înmulțit procesele dintre chiriași și proprietari la un tribunal special dedicat acestor conflicte. Nu te angajează nimeni, nu ai unde sa te muti ca nu poți plăti chiria și ca urmare ești dat în judecata și aștepți sentința care nu este decât Evacuarea, atâta vreme cât legea specifica cu claritate ca "Nu poate fi motiv de neplata a chirie condiția sociala precara a unui locatar."

    Rezultatul măsurilor luate în Quebec a fost creșterea persoanelor care dorm în strada. A sporit exponențial numărul proceselor dintre chiriași și proprietari. Nimeni nu și-a găsit de lucru deoarece nu poți găsi ceva ce nu exista.
    • +1 (3 voturi)    
     inteleg situatia (Joi, 19 iulie 2018, 9:58)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     si fac foarte bine diferenta intre rea vointa si realitate. Totusi nici oamenii care muncesc nu sunt obligati sa tina la nesfarsit in spate oameni care stau acasa. Inteleg compasiunea si sunt dispus sa ajut, dar nu sa fiu luat de prost.

     Si pe buna dreptate, dupa o periaoda de stat acasa si primit bani degeba este foarte greu sa accepti orice loc de munca. Multi vor face orice sa se fofileze din diverse motive. E greu sa muncesti pe 1200 de lei cand stand degeaba primesti jumatate. Trebuie sa renunti la dormitul pana la 10, la somnul de pranz, la plimbat si lenevit. Cati dintre cei care muncesc nu ar accepta 50% din salariu (sau chiar mai putin) si sa stea acasa?! Eu cunosc multi
    • 0 (2 voturi)    
     legea este pentru Romania... (Joi, 19 iulie 2018, 15:27)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Inteleg ca in Canada e groasa si a scazut pomana la stat (sunt convins ca nu e nevoie sa dormi pe strada.. sunt comunitati izolate in Newfoundland si Nova Scotia care iti dau si casa si teren, doar sa te muti la ei.. dar daca vrei neaparat in Quebec, n-ai decat sa dormi pe strada), dar aici vorbim de Romania, tara in care doar 2% din locuitori sunt chiriasi si aia sunt tinerii care inchiriaza apartamente in orasele mari.

     Cred ca ar fi mult mai eficient in Romania daca in loc de bani "ajutorul social" ar consta direct in mancare si haine. Cine are cu adevarat nevoie, le va primi bucuros. Cine vrea socialul ca sa-l cheltuie la birt, sa fie sanatos!.. si chiar o sa fie mai sanatos! :)
  • +4 (4 voturi)    
   numele userul-ului tau zice multe (Joi, 19 iulie 2018, 10:03)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui

   zici ca primarii angajeaza oameni - asa e, doar ca is platiti din banii romanilor nu ai primarului. la fel ca cei care primesc ajutoare sociale fara sa faca nimic pentru ele.

   Primariile nu duc lipsa de forta de munca, iti garantez. Forta de munca lipseste in mediul privat (unde chiar e nevoie sa performezi).

   Inteleg ca e fain sa o freci si altii sa mearga la munca dar si romanii trebuie sa inteleaga ca in viata nu exista nimic moka.
 • +5 (17 voturi)    
  Haha, PSD le ia ajutorul social fraierilor (Miercuri, 18 iulie 2018, 18:06)

  emil bobu [utilizator]

  Fraieri sunt ca au votat PSD.
  • -14 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 iulie 2018, 18:22)

   [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

   • +6 (10 voturi)    
    Pai mergi la munca (Miercuri, 18 iulie 2018, 22:23)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu astepta pomana. Cica e nevoie de postaci pro psd, oricand.
    • -4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:26)

     [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

     • +2 (4 voturi)    
      Pai tu propui sa stea tot omul acasa (Joi, 19 iulie 2018, 3:16)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui

      mai degraba la birt, pe social, fara sa munceasca. Eu spun ca daca I se ofera un job si nu-l ia, nici ajutor sa nu mai ia, pt ca e furt din banii alora care muncesc. Unii trebuie sa munceasca mai mult, sa plateasca mai multe taxe, pt ca Putoarea Satului sa aiba bani de o cinzaca, zilnic. Not fair.
 • -8 (12 voturi)    
  ntz (Miercuri, 18 iulie 2018, 18:26)

  lula [utilizator]

  nu ia nimeni nimic si clar nu o sa se schimbe treaba, doar pentru ca nu sunt oferte de locuri de munca plus ca AJOFM urile nu sunt organizate in asa fel incat sa puna biciul pe asistati si sa le bage pe gat locul de munca.
  • +2 (4 voturi)    
   Eu propun (Miercuri, 18 iulie 2018, 19:03)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui lula

   Sa arunci o privire peste ofertele de munca de la AJOFM. Dupa care poti sa spui ca e cum spui tu, dupa ce te uiti acolo.

   De pe site-ul agentiei rezulta urmatoarele:

   - Jud. Arges = 583 locuri de munca
   - Jud. Dambovita = 417 locuri de munca
   - Jud. Cluj = 1818 locuri de munca
   - Jud. Teleorman = 288 locuri de munca
   - Jud. Sibiu = 1407 locuri de munca
   - Jud. Prahova = 3268 locuri de munca
   - Jud Braila = 556 locuri de munca
   - Jud. Ilfov = 1133 locuri de munca
   - Bucuresti = 6031 locuri de munca

   Asa ca nu mai spune ca nu sunt locuri de munca.

   La nivel national exista la AJOFM-uri 34480 locuri de munca de la 5375 de angajatori.

   Si asta doar pe AJOFM. Mai sunt si alte site-uri unde poti sa cauti de munca.
   • 0 (4 voturi)    
    Ia trimite un CV la job vacant. 99% ești respins (Joi, 19 iulie 2018, 4:31)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

    Locurile de munca de la ANOFM sunt de fapt adunate din siturile de joburi unde agențiile de recrutare dau anunțuri false în neștire.

    Trimite un CV pentru unul din joburile asa zis vacante și vei vedea ca fie nu primești nici un răspuns fie ești respins sau dus cu vorba.

    Pe de alta parte, majoritatea ofertelor cauta persoane care trebuie sa îndeplinească niște cerințe greu de satisfăcut. De exemplu, se cere carnet șofer pentru camion greu și cunoașterea limbii germane la nivel de vorbire fluenta.
 • +1 (5 voturi)    
  La muncă (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:19)

  companie.offshore [utilizator]

  La muncă nu la întins mâna. Și pentru moka cu dedicație, la muncăăăă trântorilor. Ce contract de muncă visezi nebunule? Deținuții care prestează pentru zile libere crezi că au contract de muncă? Ori cei condamnați la muncă în folosul comunității crezi că sunt înregistrați în revisal? Se vede că ești pomanagiu, hai...la treabă cocoș :))
  În felul ăsta poate își mai deszapezesc și țăranii ulițele și nu mai așteaptă, ca până acum, armata.
 • +1 (5 voturi)    
  A, da? (Joi, 19 iulie 2018, 1:06)

  kthor7 [utilizator]

  Toti pensionarii au votat psd ca-i doare in dos, noi muncim, ei stau linistiti. S-au ingramadit la vot toti prostii si asistatii ca na, le-a promis pesedeu ca le da miericica. Acuma iau cacacica, si cu ei si noi, care ne vom pierde joburile in scurt timp ptr ca totul o sa se duca dracului in ritmul asta. Si sa ne vezi gunoieri ca na, de aia ne-am chinuit sa invatam atat, se ne ia dragnea cu analfebetii locurile


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by