Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat, potrivit Mediafax. Conform noilor prevederi, o persoană care refuză un loc de muncă oferit pierde dreptul la ajutor social.

Bursa locurilor de muncaFoto: Agerpres

"(7) Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social", prevedere articolul 15 al Legii promulgate de șeful statului.

O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muncă în folosul comunității, în cuantumul banilor primiți.

"Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii", potrivit textului Legii promulgate.

Alte decrete semnate miercuri de șeful statului, conform comunicatului Președinției:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (PL-x 227/12.06.2017);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naționale a României referitoare la menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (PL-x 318/16.05.2018);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii asistenței sociale nr. 292/2011 (PL-x 71/01.02.2017);
  • Decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Parteneriat Economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Bridgetown, la 15 octombrie 2008.