Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a afirmaţiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan pe Facebook pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislaţia germană, au declarat miercuri oficiali ai IJ, citați de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lăncrăjan este procuroarea care conduce instrumenteaza dosarul Tel Drum si cea care l-a pus sub acuzare pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru 5 infractiuni: abuz in serviciu, frauda cu fonduri europene si constituire a unui grup infractional organizat. Inspecția Judiciară s-a mai sesizat în privința Alexandrei Lăncrănjan și în februariedupă ce jurnalista Sorina Matei de la B1 și site-ul Lumea Justiției au acuzat-o că a participat la o reuniune unde erau prezenți și politicieni.

Potrivit Inspecției Judiciare, în cauză sunt efectuate verificări prealabile, care reprezintă o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa IJ fiind aceea "de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa, după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut recent că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, în contextul în care a fost publicată o postare pe pagina misiunii diplomatice germane la Bucureşti pe această chestiune.

Ulterior, procurorul Alexandra Lăncrănjan a precizat că un om ''care se consideră un profesionist al Dreptului'' trebuie ''să aibă răbdare să citească o lege până la capăt".

"Pentru un om care se consideră un profesionist al Dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. (...) Later edit: Cine vrea şi poate lesne înţelege că art. 266 C. pen. german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie. Şi nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I", a spus Lăncrănjan.