Un miner a murit și altul a fost ușor rănit după o surpare ce a avut loc în Lupeni la circa trei kilometri de intrarea în mină. Accidentul a avut loc în jurul orei 8.00 dimineața într-o galerie de la cota 40.

Accident in Mina LupeniFoto: Captura YouTube

UPDATE 11.12 Unul dintre mineri, șeful de schimb, a decedat. Manevrele de resuscitare nu au avut succes.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, cel de-al doilea miner a ieșit pe picioarele lui din mina Lupeni și este conștient și cooperant.

UPDATE 10.24 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că salvatorii sunt deja în interiorul minei Lupeni, unde se află doi mineri prinși în subteran, unul dintre aceștia fiind într-o stare gravă. Arafat precizează că intervenția este una dificilă, întrucât trebuie parcurși 3 kilometri până la mineri.

„Salvatorii sunt în subteran, încercăm să îi aducem la suprafață. Unul este conștient, celălat este într-o stare mai gravă. Pe drum este un elicopter SMURD. Avem oameni la suprafață care lucrează. Este greu de spus când îi vom scoate, sper că în următoarea oră. Este greu, pentru că sunt trei kilometri de mers și avem o persoană rănită”, a declarat, pentru Mediafax, Raed Arafat.

"Primele date arată că salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul şi acordă primul ajutor celor doi răniţi. Unul este semiconştient, iar celălalt este stabil", a informat, anterior, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.

La gura minei au fost trimise două ambulanţe SMURD şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul de pompieri militari din Petroşani.

De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD de la Arad în cazul în care va fi nevoie de transportarea răniţilor spre un spital dintr-un centru universitar.

Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara.