Premierul britanic Theresa May i-a amenințat pe parlamentarii rebeli din Partidul Conservator că va organiza alegeri generale în această vară dacă îi opresc planurile privind politica vamală din cadrul Brexitului, scriu Times și Reuters.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

În una dintre cele mai tumultuaose perioade din politica britanică recentă, în ultimii patru ani au avut loc patru scrutinuri majore: referendumul pentru independența Scoției din 2014, alegerile britanice din 2015, referendumul pentru Brexit din 2016 și anticipatele convocate de May anul trecut.

Times scrie că liderii conservatori care impun disciplina în partid (party whips) le-au transmis avertismentul parlamentarilor pro-UE, conduși de foștii miniștri Stephen Hammond și Nicky Morgan marți, cu câteva minute înainte de votul crucial privind politica vamală.

May a evitat la limită o înfrângere în legislativ.

Parlamentul a votat (307 voturi la 301) contra unui amendament la legislația comercială ce ar fi obligat guvernul să încerce să negocieze un acord de uniune vamală cu UE dacă, până la 21 ianuarie 2019, nu reușește să obțină o înțelegere bună de liber schimb cu blocul comunitar.