Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, informează Administrația Prezidențială, citată de Mediafax. În perioada vacanței parlamentare Executivul poate emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, conform actului normativ.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, precum fondurile europene, agricultură, sănătate, transporturi, finanţe, afaceri interne, cultură şi comunicaţii.

Proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost adoptat cu 172 de voturi "pentru", 95 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.

Conform propunerii legislative adoptată în procedură de urgenţă, de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare parlamentare a anului, Executivul va puntea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, până pe 31 august 2018, în domeniile fondurilor europene, agriculturii şi dezvoltării rurale, afacerilor interne, sănătăţii, transporturilor, finanţelor publice şi economiei, culturii şi identităţii naţionale şi comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. De altfel, Guvernul este abilitat să proroge sau să modifice unele termene din actele normative cu putere de lege.

Senatul a adoptat pe 4 iunie iniţiativa, Camera Deputaţilor având rol decizional.