Curtea Constituțională a respins, marți, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de PNL şi USR privind legea de modificare a Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM, transmite Mediafax. Curtea a decis să reprogrameze miercuri pronunțarea asupra sesizării președintelui Klaus Iohannis pe aceeași lege.

Judecatorii Curtii Constitutionale (2017)Foto: Agerpres

Tot miercuri, CCR va discută sesizarea PNL și USR pe Legea de modificare a Legii 303/2004, depusă după ce parlamentul a respins cererea de reexaminare a președintelui. Decizia CCR vine după ce vineri, Comisia de la Veneția a transmis un raport preliminar privind legile justiției, majoritatea recomandărilor pentru revizuire vizând Legea 303 - Statutul Magistraților.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 6 iulie, din nou Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Parlamentul a respins cererea sa de reexaminare.

În sesizarea președintelui se contestă faptul că, deși legea a fost trimisă spre reexaminare, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat legea dedusă controlului de constituționalitate în forma transmisă inițial la promulgare, respingând implicit cererea de reexaminare.

Șeful statului reclamă faptul că odată trimisă legea spre reexaminare, aceasta trebuie să intre din nou în procedură parlamentară și dezbaterea să fie reluată în limitele cererii de reexaminare.

Președintele contestă faptul că din raportul comisiei sesizate în fond (atât la Camera Deputaților, cât și la Senat) această motivare a respingerii cererii de reexaminare lipsește. De asemenea, din dezbaterile din Plenul Camerei Deputaților nu rezultă că aceasta a dezbătut motivele de reexaminare cuprinse în cererea președintelui.