Guvernul discută în şedinţa de marţi un proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru persoanele cu dizabilităţi, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a spus că proiectul de act normativ prevede renunțarea, până la sfârșitul anului, la "centrele cu aspect de cazarmă militară în care erau găzduite sute de persoane cu dizabilităţi". "Le vom înlocui cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro, centre de criză. Finanţarea acestor tipuri de centre va fi asigurată în proporţie de până la 90% de la bugetul de stat", a spus Dăncilă.

persoane dizabilitatiFoto: Hotnews

UPDATE Actul normativ a fost aprobat.

În cazul în care autoritățile locale și județene nu vor transforma centrele, vor pierde anual 25% din finanţarea asigurată de bugetul de stat, susține Dăncilă.

Premierul a mai spus că nu vor mai fi finanţate locurile într-o instituţie, ci serviciile.

De asemenea, va fi introdusă o alocație lunară pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap. Asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună. Alocația se adaugă la salariul asistentului personal profesionist.

O altă prevedere este introducerea biletului unic de transport interurban. "Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul unui tichet de călătorie va putea folosi combinat tipurile de transport", precizat Dăncilă.

Aceasta a mai precizat că pentru proiectele ONG-urile care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi se va modifica procentul de finanţare din fonduri nerambursabile de la 90% la 98%.