Mediafax: Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, acuzat că scuipă angajaţii şi împarte sarcini care presupun multe ore peste program

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2018, 15:53 Actualitate | Esenţial


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Mai mulți angajați ai Editurii Didactice și Pedagogice o acuză pe Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, că scuipă angajaţii, împarte sarcini care presupun multe ore peste program și a făcut angajări netransparente. Aceștia îi mai reproșează directorului că și-a majorat salariul la 14.700 lei și a angajat un șofer cu un salariu mai mare decât al unui redactor. La rândul său,  Nistor spune că ”orice persoană care a făcut dovada muncii suplimentare a fost remunerată suplimentar” și ”orice angajare a respectat toate criteriile şi s-a realizat în mod transparent”. În același timp, susține că e manager și ”nu dădacă”.

Angajați din cadrul Editurii Didactice și Pedagogice au declarat pentru Mediafax că, de la numirea în funcție, directorul general Maria Mihaela Nistor, au plecat colegi din diferite motive, cei mai mulți din cauza nemulțumirilor legate de salariu, dar și de felul cum noul director îi tratează pe angajați.

Potrivit acestora, după câteva luni, directorul general a trecut la amenințări și la împărțirea de sarcini care trebuiau finalizate de la o zi la alta și care nu puteau fi îndeplinite decât cu multe ore peste program, ”care nu au fost recompensate decât în mică măsură”.

”Sunt locuri de muncă în organigramă complet descoperite, o dezordine care pe noi ne-a obosit și ne îngreunează munca. În plus, au fost angajări netransparente de noi persoane despre care nu știm nimic, ce pregătire au, cum au venit, pe ce salarii. Directorul general a folosit un ton jignitor și a transmis angajaților nemulțumiți că dacă nu ne convine situația să demisionăm. Concluzia este că cine nu vrea să muncească pur și simplu ca un sclav, peste program și pe un salariu mizerabil, este liber să-și dea demisia, că vor fi angajați alții. În plus, au fost cazuri în care directorul general a scuipat și agresat angajații, iar toate aceste lucruri ne îndreptățesc să cerem ministrului Educației Naționale declanșarea unui control la editură pentru evaluarea corectă a situației și verificarea activității directorului general pe toate planurile. Aşteptăm şi demiterea directorului general”, au mai spus sursele din cadrul editurii.

Angajații Editurii Didactice și Pedagogice îi mai reproșează directorul general că și-a majorat salariul la 14.700 lei și a angajat un șofer cu un salariu mai mare decât al unui redactor.

Într-o înregistrare video transmisă MEDIAFAX se aude cum Maria Mihaela Nistor le spune mai multor angajați: ”Sunt extrem de dezamăgită, îmi este pur și simplu silă de această instituție în care lucrez și unde, din păcate, o să mai lucrez o vreme după care o să îmi iau tălpășița de urgență. Mi-e pur și simplu silă de mare parte dintre dumneavoastră și îmi pare rău că am acceptat această funcție. (...) De acum mi se rupe de orice”.

Irinel Anca Grozea, fost consilier juridic al Editurii Didactice și Pedagogice care, la sfârșitul anului trecut a părăsit instituția, relata într-o adresă înaintată Comisiei de Disciplină a editurii că în data de 4 octombrie 2017 a fost scuipată de directorul general pe motiv că nu ar fi avizat un contract.

”Nu am înțeles să mă adresez organelor abilitate deoarece aceasta ar fi prejudiciat prestigiul editurii. Singura sesizare pe care aș fi putut să o înregistrez ar fi fost către Consiliul de Administrație al Editurii Didactice și Pedagogice dar demersul ar fi fost lipsit de sens având în vedere faptul că un membru al CA este președintele comisiei care mă cercetează după ce am fost agresată fizic și scuipată”, a arătat Grozea.

Directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice mai este acuzată că a aruncat cu dosare în capul unei alte angajate căreia i-a cerut să execute ceva ce nu făcea parte din atribuțiile sale de serviciu.

Ce spunea directoarea în urma acuzațiilor

Maria Mihaela Nistor a declarat, pentru Mediafax, că nu gestionează singură Societatea Editura Didactică şi Pedagogică, în stilul descris a fi unul mai degrabă totalitar, ci, conform Actului Constitutiv, în subordinea unei Adunări Generale a Acţionarilor (numită prin ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale) şi a unui Consiliu de Administraţie.

”Am preluat Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) cu 31 de angajaţi, din care doar doi redactori, atunci când Regia Autonomă primea 5% din piaţa manualelor şcolare. Discutând de un proiect mult mai amplu în acest an, evident ca Regia şi, ulterior, Societatea, aveau nevoie de o altă organigramă, de o extindere. Orice angajare a respectat toate criteriile şi s-a realizat în mod transparent, aspecte care dovedesc, atât cumulate, cât şi individual, însăşi ideea de transparenţă instituţională. În ceea ce priveşte salariile, cred că în orice instituţie a secolului al XXI-lea, acestea sunt confidenţiale. Precizez că toate salariile, exceptându-l pe al meu, au fost mărite prin Hotărârea Consiliului de Administraţie cu 48% în luna ianuarie. De asemenea, pot să infirm faptul că am un venit de 14.700 lei/lună de la EDP”, a arătat Nistor.

Potrivit acesteia, în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, este prevazută şi o a doua creştere salarială, însă aceasta nu se poate lansa ca ipoteză în C.A. decât după ce se va mai realiza o parte din producţie şi, implicit, vor exista nişte încasări care să justifice acest lucru.

„Cu privire la investiţii, în perioada aprilie-iunie, după semnarea contractului-cadru cu Ministerul Educaţiei Naţionale privind furnizarea noilor manuale şcolare pentru anul şcolar 2018-2019, s-au achiziţionat calculatoare noi pentru toţi angajaţii, telefoane pentru o mare parte din angajaţi, soft-uri şi s-a realizat o reţea de internet modernă. De asemenea, s-au cumpărat scaune noi pentru toţi cei care au de lucru la noile manuale şcolare. EDP-ul funcţionează exclusiv pe autofinanţare”, a subliniat directorul general al editurii.

Maria Mihaela Nistor a susţinut că orice persoană care a făcut dovada muncii suplimentare a fost remunerată suplimentar, iar pe lângă orele suplimentare, angajaţii care au venit cu mai multe livrabile decât cele incluse în norma lunară au primit bonusuri.

„Legat de ultimele sesizări (în care angajaţii susțin că directorul general al EDP a scuipat și agresat un angajat, altuia i-ar fi dat cu dosare în cap iar într-un context a afirmat că îi e silă de instituție și de anumite persoane – n.a.), confirm că am afirmat în public că sunt manager şi nu dădacă, precum şi că singurul obiectiv al EDP de acum este acela de a asigura manuale şcolare de calitate la termenele stabilite conform contractului MEN-EDP”, a conchis directorul general al Editurii Didactice şi Pedagogice.

Maria Mihaela Nistor, care este din august 2017 directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, a absolvit Facultatea de Litere și pe cea de Științe Politice, Administrative și de Comunicare din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, obținând în 2015 și titlul de doctor în Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași universitate. 

4597 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  PSD (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:55)

  Francisc 1 [utilizator]

  .
 • +3 (3 voturi)    
  'De acum mi se rupe de orice”. (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si nouă! Ne vedem cu manualele `produse" de asa-zisa EDP (de care ne e mai silă decât ii este acestei directoare de două parale) pe data de 15 septembrie.
  • +2 (2 voturi)    
   cam asta e sloganul lor (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:32)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   au ocupat functii pe care nu le doresc, nu au inclinatie si nu le place ce fac, nu au viziune si nici respect; 'mi s-a oferit' este legea celor din sistem, a asistatilor care nu numai ca secatuiesc resursele acestei tari dar intretin un sistem care intr-o zi va exploda. oameni mor cu zile, mamicile isi plimba copiii la manifestatii...ceva e super nasol in tara asta. intr-o zi, cineva trebuie sa plateasca.....asa e drept.
 • +5 (5 voturi)    
  Lol (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:09)

  mitg [utilizator]

  Asa le trebe.
  Le-a placut ani la rand sa fie la caldura statului, na poftim acum la caldura statului pesedist.
 • 0 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:12)

  Lok [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  simple intrebari (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:31)

  nelamurit [utilizator]

  1. este doamna Nistor numita de ministrul PLM?
  2. este casatorita cu Marius Nistor, vocal sef de sindicat si mare prieten al PML?

  Raspunsul pozitiv ar explica cam tot
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:03)

   Ruxandra Ionascu [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

   1. Da, a fost numita de Pop
   2. Nu stiu
  • +2 (2 voturi)    
   Câteva precizari aici (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:10)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

   https://pressone.ro/filiera-clujeana-sefa-editurii-care-va-domina-piata-manualelor-e-ucenica-noului-rector-de-la-academia-sri/

   Doua facultati+doua masterate in 4 ani, plus doctoratul, legaturi cu tot felul de politai și securisti, minciuni in CV- etc. Si zero experienta ca editor.
 • +1 (1 vot)    
  Jupani... (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:02)

  Olyx [utilizator]

  de tip PSD ( "fanarioti" !) care gandesc ca Editura e mosia lor ...Nu sunt singuri, in toate institutiile de stat e la fel...
  • 0 (2 voturi)    
   shhhh (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:54)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   E pe filiera Cluuuuuuj. Deci cinstita, nu ca miticii :D


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version