Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, înaintea ședinței CSM în care se va discuta situația Laurei Codruța Kovesi, că procurorii sunt îngrijorați, dar magistrații români au ajuns la nivelul de maturitate necesar pentru a face față presiunilor și pentru a-și îndeplini rolul constituțional de a apăra ordinea de drept.

Augustin LazarFoto: Agerpres

August Lazăr a spus că DNA trebuie să își păstreze credibilitatea după revocarea lui Kovesi, iar cei care au luat această decizie trebuie să aibă înțelepciune. El a mai spus că situația în care se află acum DNA este ”sensibilă”, dar reprezintă și o ”provocare”.

”Procurorii sunt îngrijorați în legătură cu situația care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-și îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care-l au pentru apărarea ordinii de drept. Este o situație sensibilă pe care o vedem în jurul nostru, nu trebuie să o descriu eu”, a declarat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai subliniat că viitorul procuror-șef al DNA va avea o misiune sensibilă. „Viitorul procuror-șef DNA va avea o misiune sensibilă care-l va provoca să-și arate nivelul de expertiză și contribuția pe care o poate aduce la creșterea încrederii în instituție. (...) Trebuie să privim spre viitor, nu spre trecut”, a mai comentat el, adăugând că magistrații români au maturitatea necesară pentru a face față și pentru a nu se lăsa influențați de acele ”încercări divide et impera pe care le-am văzut în spațiul public”.

Întrebat dacă are să-i reproșeze ceva fostei șefe a DNA, Lazăr a spus că opinia sa față de activitatea Direcției este cunoscută și a fost exprimată cu ocazia prezentării bilanțului instituției. ”Aceste discuții nu ar trebui să le facem acum. Analiza activității DNA o puteți vedea în raportul care a fost întocmit cu ocazia bilanțului”.

Secția de procurori a CSM decide miercuri unde își va continua activitatea Laura Codruța Kovesi, după plecarea de la DNA. La ședință participă și ministrul justiției, Tudorel Toader.