Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i s-a adresat direct marţi preşedintelui american Donald Trump, aşteptat în cursul serii în Belgia pentru a participa la un summit NATO, pentru a-i aminti: cheltuielile pentru apărare ale europenilor sunt semnificative şi solidaritatea este, după părerea lui, "mai importantă decât banii". "Dragă America, apreciază-ţi Aliaţii, la urma urmelor nu ai atât de mulţi. Banii sunt importanţi, dar adevărata solidaritate este şi mai importantă", a lansat el la adresa locatarului de la Casa Albă care nu încetează să ceară de la aliaţii săi europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, cu un obiectiv convenit - dar nerespectat - de a aloca 2% din produsul intern brut (PIB) pană în 2024, potrivit La Libre, citat de Rador.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

"Astăzi, europenii cheltuie pentru apărare de mai multe ori mai mult decât Rusia şi tot atât cât China. Şi cred că nu trebuie să aveţi nicio îndoială, dle preşedinte, că este o investiţie în apărarea şi securitatea comună americană şi europeană. Ceea ce nu putem spune cu încredere despre cheltuielile ruseşti sau chinezeşti".

Dl Tusk a contestat de asemenea declaraţiile preşedintelui american care afirma că "numai Statele Unite protejează Europa de duşmanii noştri".

"Europa a fost prima care a răspuns pe scară largă atunci când Statele Unite au fost atacate şi au făcut apel la solidaritate după (atentatele din) 11 septembrie 2001, a subliniat fostul premier polonez.

"Soldaţii europeni au luptat, alături de soldaţii americani, în Afganistan. 879 de bravi europeni, bărbaţi şi femei, şi-au sacrificat viaţa", a continuat el.

Dl Tusk a făcut această declaraţie cu ocazia semnării unei noi declaraţii care marchează întărirea cooperării dintre NATO şi Uniunea Europeană, alături de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Cetăţenii noştri vor fi mai în siguranţă dacă acţionăm împreună. Angajamentul pe care l-am semnat astăzi este un angajament important pentru o cooperare mai aprofundată între Uniunea Europeană şi NATO", a subliniat dl Juncker.

"Această nouă declaraţie comună trebuie să adâncească cooperarea noastră. Noi trebuie să acţionăm împreună şi asta facem", a dat asigurări dl Stoltenberg. "Europa şi-a asumat mai multe responsabilităţi la nivelul securităţii sale. Aceste eforturi sunt complementare şi nu în concurenţă cu NATO", a subliniat el.

Preşedintele american, care se pregăteşte să pornească spre summitul NATO de la Bruxelles, şi-a anunţat dispoziţia marţi dimineaţa şi şi-a reamintit nemulţumirea privind împărţirea poverii în cadrul Alianţei. "Statele Unite cheltuie mult mai mult decât oricare altă ţară pentru a le proteja. Nu e drept pentru contribuabilul american", a scris el pe Twitter.