Șapte țări europene din NATO, printre care și România, vor consacra 2% din PIB pentru Apărare în 2018, a anunțat marți secretarul general al Alianței, o cifră care, cel mai probabil, nu-l va mulțumi pe președintele american Donald Trump, cu o zi înainte de summitul organizației nord-atlantice, scrie AFP.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Statele Unite cheltuiesc mult mai mult decât orice altă țară pentru a apăra", a scris marți președintele american, pe Twitter, înainte de plecarea spre Europa. "Nu este corect pentru contribuabilul american", a afirmat el.

"Împărțirea poverii nu este echitabilă", a recunoscut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Nu voi fi surprins ca subiectul cheltuielilor pentru apărare să dea naștere la o discuție viguroasă între aliați", a spus el.

Cei 29 de membri ai NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare în 2024. Patru au atins deja acest nivel - SUA, Marea Britanie, Grecia și Estonia - iar alți patru - Lituania, Letonia, Polonia și România - o vor face până la finalul anului, a asigurat Jens Stoltenberg.

Franța s-a angajat să atingă acest obiectiv în 2025. În 2018, nivelul este programat la 1,81%. Dar 15 țări, printre care și Germania, se află sub pragul de 1,4% din PIB.

"Aliații nu trebuie să își majoreze cheltuielile pentru a face pe plac americanilor, ci pentru că este în interesul lor", a subliniat Stoltenberg. "Este necesar pentru că trăim într-o lume imprevizibilă", a adăugat el.

Germania cheltuiește doar 1,24% din PIB pentru apărare, în 2018. "Mă aștept să facă mai mult", a spus Jens Stoltenberg.

Potrivit analiștilor, Germania urmează să își dubleze cheltuielile pentru Apărare între 2017 și 2024.