​​Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.

Tudorel Toader, in SenatFoto: Captura Privesc.eu

Potrivit procedurii, după înscrierea candidaților, cei care îndeplinesc condițiile, vor susține un interviu în fața ministrului Justiției, după care acesta va transmite propunerea sau propunerile CSM care dă un aviz consultativ, iar ultimul cuvânt îl va avea președintele Iohannis, cel care numește procurorul șef al DNA.

Pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

Nu pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum și cei care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta, se arată în anunțul Ministerului Justiției.