Comisia Europeană poate fi nevoită să-și reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupție din România, din raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție (MVC), dacă ar fi pusă sub semnul întrebării capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține istoricul bun al rezultatelor în circumstanțe dificile. Aceasta este poziția oficială a Comisiei Europene exprimată, luni, de un purtătorul de cuvânt al CE, la solicitarea HotNews, după demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a declarat:

  • „Nu comentăm hotărârile instanțelor naționale sau punerea lor în aplicare;
  • După cum știți, am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este nucleul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție;
  • Comisia a precizat în rapoartele MCV succesive că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie”.

Redăm și declarația în original (eng.) a reprezentantului CE:

  • We do not comment on national court judgments or their implementation;
  • As you know we have repeatedly stressed that the independence or Romania’s judicial system and its capacity to fight against corruption effectively are of paramount importance. This is the core of the Commission’s CVM reporting;
  • The Commission has made clear in successive CVM reports that the ability of the National Anti-Corruption Directorate to maintain its track record in challenging circumstances was an important sign of sustainability. If this track record in the fight against corruption were to be called into question, the Commission may have to reassess this conclusion.

Poziția exprimată de CE acum este în linie cu ceea ce a arătat și în cel mai recent raport MCV, din noiembrie 2017:

„În rapoartele anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție a continuat să înregistreze rezultate în ciuda faptului că s-a confruntat cu o presiune puternică a fost menționat drept un semn de sustenabilitate. Din acest motiv, Comisia nu a făcut decât o singură recomandare în cadrul obiectivului de referință nr. 3. În cazul apariției unor presiuni cu efecte negative asupra luptei împotriva corupției, Comisia s-ar putea vedea obligată să reevalueze această concluzie”. Obiectivul de referință nr. 3 se referă la combaterea corupției la nivel înalt.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. Decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi a fost publicat în Monitorul Oficial.

Iohannis a pus astfel în aplicare o decizie a Curții Constituționale a României, care a dat câștig de cauză ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a solicitat demisia laure Codruța Kovesi de la DNA.