Patru dintre cei 12 băieți care au stat timp de două săptămâni blocați într-o peșteră inundată împreună cu antrenorul au fost scoși la suprafață, după ce operațiunile de salvare au început sâmbătă seară, relatează Reuters.

Copiii blocati in pestera din ThailandaFoto: Captura video

17.45. Oficialii au declarat că patru tineri au fost salvați și au ajuns la spitalul dinChiang Rai, după ce presa internațională vorbea despre 6 copii salvați.

16.12:Primii doi copii au fost transportați transportați cu elicopterul la un spital din Chiang Rai.

15.30: Primii doi băieți au fost scoși din peșteră. Alți patru copii sunt așteptați să fie scoși la suprafață curând.

Reuters citează un oficial local care spune că primii doi băieți au fost scoși la suprafață. ”Doi băieți au fost scoși. La acest moment sunt la spitalul de campanie de la ieșirea din peșteră," a precizat Tossathep Boonthong, șeful departamentului de sănătate al regiunii Chiang Rai din nordul Thailandei. "Copiii sunt examinați medical”, a adăugat el.

Întreaga presă internațională urmărește operațiunea de salvare a copiilor.

Echipajele de salvare, din care fac parte 13 scafandri din toată lumea, au intrat în peșteră la ora 03.00 (10.00 - ora locală), a precizat șeful misiunii, Narongsak Osottanakorn.

Personalul care nu face parte din echipele de recuperare a copiilor a fost evacuat din zona intrării în peșteră, unde au rămas doar echipajele de scafandri, medici și forțe de securitate.

Băieții explorau peștera pe 23 iunie când au fost surprinși de ape, rămânând astfel blocați.

Este estimat că primii băieți salvați vor putea fi scoși la suprafață duminică în jurul orei 14.00 GMT ( 21.00 ora locală), însă întreaga operațiune ar putea dura câteva zile.

Atât copiii, cât și familiile lor au fost informați cu privire la planul de recuperare. Narongsak a mai declarat că băieții și antrenorul lor sunt în stare fizică și mentală bună. ”Sunt hotărâți și concentrați”, a spus el.

Nu se știe exact modul în care echipajele de intervenție îi vor scoate de băieți, însă este evident că operațiunea implică scufundări, iar acolo unde nivelul apei permite, mersul prin peșteră.