Fostul preşedinte polonez Lech Walesa a făcut sâmbătă apel la trupa Rolling Stones, în concert duminică la Varşovia, să sprijine lupta polonezilor pentru apărarea libertăţii, în contextul masivelor proteste față de reformele judiciare angajate de guvernul conservator.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

"Mulţi oameni în Polonia apără libertatea, însă au nevoie de sprijin. Dacă aţi putea spune sau face ceva în timpul trecerii voastre prin Polonia, acest lucru ar însemna cu adevărat ceva important pentru ei", a scris pe Facebook fostul lider al sindicatului Solidaritatea, relatează AFP.

Apelul lui Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în vârstă de 74 de ani, către cel mai mare grup de rock & roll încă în activitate, survine după o săptămână de criză în jurul Curţii Supreme din Polonia.

Preşedinta în exerciţiu a Curţii, Malgorzata Gersdorf, refuză să îşi părăsească postul, în contextul în care preşedintele Andrzej Duda i-a transmis o scrisoare pentru a-i semnala că ea este la pensie. Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) susține că reformele vizează eficienţa tribunalelor şi combate "casta coruptă a judecătorilor" ancorată.

Diferendul dintre o parte a mediului judiciar şi puterea politică este dublat, într-un plan mai vast, de un conflict între guvernul conservator polonez şi Comisia Europeană.

Trupa Rolling Stones a concertat pentru prima dată în Polonia în 1967, ceea ce a făcut din ea una din primele formaţii occidentale care a cântat după Cortina de Fier.