Coreea de Nord a denunţat sâmbătă "cererile avide" ale Statelor Unite privind programul de denuclearizare şi consideră "extrem de regretabilă" atitudinea acestora, la capătul unor discuţii cu secretarul american de stat Mike Pompeo la Phenian, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Kim Jong Un la intoarcerea din SingaporeFoto: Captura YouTube

"Atitudinea americană şi poziţiile luate în timpul discuţiilor la înalt nivel de vineri şi sâmbătă au fost extrem de regretabile", a transmis Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat citat de agenţia de presă sud-coreean Yonhap.

Conform agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, Phenianul a transmis că hotărârea sa "fermă" de a renunţa la programele nucleare s-ar putea clătina după ce SUA au cerut denuclearizarea unilaterală în timpul celor două zile de discuţii.

Rezultatul negocierilor cu delegaţia condusă de şeful diplomaţiei americane a fost "extrem de problematic", a mai precizat KNCA, care acuză SUA că insistă asupra unei denuclearizări complete, verificabile şi ireversibile.

"Cea mai rapidă cale" de a ajunge la o Peninsulă Coreeană fără arme nucleare era printr-o abordare treptată prin care ambele părţi iau măsuri în acelaşi timp, a precizat KCNA, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian.

Anterior, secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat că discuţiile pe care le-a avut sâmbătă la Phenian cu mâna dreaptă a liderului nord-coreean Kim Jong Un au fost "productive". Cele două zile de discuţii au avut ca scop stabilirea unui plan concret de denuclearizare.