Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat vineri prezența virusului Pestei Porcine Africane la 57 de porci într-o gospodărie din județul Bihor, care au fost sacrificați, anunță vineri ANSVSA, potrivit Mediafax.

Pesta porcina africanaFoto: Wikimedia Commons

„Astăzi, (n.r. vineri), 6 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) - Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, județul Bihor”, arată comunicatul.

„Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, precisează Autoritatea.

Potrivit ANSVSA, pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (57 de capete).

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, iar o anchetă epidemiologică este în desfășurare”, menționează sursa citată.

Autoritatea asigură că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul îmbolnăvirii pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, de către Punctul Național de Contact al Ungariei, cu privire la includerea României pe lista de distribuție a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard” din Ungaria, anunță vineri Autoritatea, potrivit Mediafax.

„Astăzi (n.r. vineri), la ora 18.00, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje de către Punctul Național de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuție a produselor congelate aparținând companiei Greenyard din Ungaria, pentru care s-a inițiat retragerea preventivă în toate statele membre”, precizează ANSVSA.