În rândul funcţionarilor publici există o temere că ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu, din cauza legislaţiei neclare, susţine primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, relatează Agerpres.

Nicolae RobuFoto: Agerpres

Acesta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că legiuitorul ar trebui să aducă mai multă claritate textului legii, opinând în acelaşi timp că pentru fapte de corupţie pedepsele ar trebui să fie foarte mari.

"Este o temere de mult timp, pentru că legislaţia este confuză în foarte multe privinţe şi oricând, oameni de bună credinţă pot să ajungă acuzaţi, suspecţi şi chiar pedepsiţi, fără să fi avut vreun câştig personal, fără să fi făcut nimic cu rea credinţă. (...). Cred că ar fi extrem de periculos pentru societate dacă am avea legi care să încurajeze jaful, furtul, orice înfruptare din bunuri care nu i se cuvin cuiva. (...) Sunt de acord cu cele mai dure pedepse pentru luare de mită, furt, deturnare de fonduri, pentru acte corupţie, pentru că doar cu pedepse foarte aspre pot descuraja înclinaţiile spre aşa ceva", a declarat presei Nicolae Robu.

În opinia sa, legislaţia trebuie să fie clară şi responsabilităţile clare, întrucât nu poate fi acuzat un funcţionar care este total nevinovat şi neimplicat într-o anumită speţă, doar pentru că pe tot traseul acesteia apare şi semnătura sa.

În privinţa redefinirii recente a abuzului în serviciu, primarul a punctat că PSD a identificat două-trei cazuri de abuz ale unor oameni incorecţi, ajunşi în posturi din sistemul judiciar şi "au pus tunurile pe sistemul în ansamblul său", dar abordarea ar trebui să vizeze corectarea a ceea ce este necesar pentru ca sistemul să funcţioneze corect.

"Cunoscând PSD, sunt convins că şi atunci când prezintă nişte cazuri în care lucrurile nu sunt în regulă (...) vrea să exploateze astfel de cazuri pentru a ajunge să stăpânească sistemul judiciar, procurori pe care să-i comande politic, să şi-i numească, dacă se poate, şi judecători pe care să-i numească după comanda politică. Asta cred că urmăreşte PSD, pentru că astea au fost înclinaţiile acestui partid întotdeauna. Când a putut face aşa ceva, a făcut fără ruşine", a subliniat Nicolae Robu.

El a adus în discuţie, ca exemplificare, cazul fostei şefe a Direcţiei de Comunicare a primăriei, care în urmă cu aproape zece ani nu ocupa această funcţie, dar a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul finanţării Clubului Poli, pentru că a semnat unele documente de finanţare într-o zi în care-i ţinea locul celei care atunci era şefa Direcţiei Comunicare.

"Respectiva angajată a fost suspendată din funcţie şi a rămas pe drumuri, cu doi copii. Poate după patru-cinci ani ea revine pe post, eu sper cât mai repede. Cine este responsabil pentru asta? Nu trebuie să răspundă nimeni că un om are atâta de suferit? Acestea sunt lucruri în neregulă. Din păcate, la noi se pun tunurile pentru astfel de situaţii pe cei din sistemul judiciar, dar eu cred că ar trebui să se producă o focalizare mai atentă pe instituţia legiuitoare, să se corecteze legile, să se stabilească responsabilităţile foarte clar, cine răspunde", a detaliat Robu.

El a mai explicat că un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean răspunde dacă un funcţionar încalcă legea şi ajunge documentul pe masa sa la semnat, fără a avea ştiinţă că documentul respectiv este viciat, considerându-l corect şi legal "de vreme ce documentul are toate semnăturile până la el, care conferă toate garanţiile că este în regulă".

"Trebuie să răspundă fiecare de faptele sale. Dacă primarul cere cuiva să facă o ilegalitate, trebuie să răspundă împreună cu cel care face. Eu cer legalitate", a conchis Nicolae Robu.