Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a anunțat că Germania își va majora, anul viitor, bugetul în domeniul apărării, însă suma nu se va ridica la așteptările președintelui american Donald Trump privind contribuțiile statelor membre NATO în cadrul alianței, relatează agenția Associated Press, citată de Mediafax. Anunțul vine cu câteva zile înainte de summitul NATO care se va desfășura la Bruxelles în perioada 11-12 iulie.

Sediul NATO - Zidul BerlinuluiFoto: Hotnews

Germania, cea mai mare economie din Europa, împreună cu alte membre NATO, nu au reușit încă să îndeplinească obiectivul stabilit în 2014 privind alocarea a 2% din PIB Apărării.

"Continuăm să majorăm cheltuielile din domeniul Apărării. În 2019, vom cheltui cu patru miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari) mai mult decât am planificat inițial", a declarat Scholz pentru reporterii din Berlin.

Majorarea va crește bugetul militar la 42,9 miliarde de euro, a anunțat oficialul german, adăugând că aceasta reprezintă o creșetere "semnificativă" și "o dovadă clară" a angajamentului Germaniei în obligațiile internaționale.

Cu toate acestea, bugetul alocat Apărării nu va ajunge la 2% din PIB. Anul viitor, rația va fi de 1,3% din PIB.

Liderii statelor membre NATO se vor întâlni la Bruxelles, săptămâna viitoare. Recent, Donald Trump, a reluat tema contribuţiilor proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, afirmând că Germania și alte state NATO din Europa trebuie să aloce sume mai mari pentru apărare.

România este una dintre puținele state europene care și-a respectat angajamentul de alocare a 2% din PIB.