​Comisia de la Veneția a răspuns sesizării pe care CCR, sub semnătura lui Valer Dorneanu, i-a trimis-o, transmițând că, „într-un stat democratic, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă”. „Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile”, se precizează, totodată, în documentul publicat vineri de CCR.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

„Aș dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția, semnat de președintele Gianni Buquicchio.

În document se precizează că, „la cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneția a discutat despre reforma judiciară din România”.

„În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs”, se mai arată în document.

Gianni Buquicchio se referă și la discuția dintre judecătorul Petre Lăzăroiu și consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, pe marginea mandatului judecătorului, precizând că între timp a intervenit demisia consilierului.

CITEȘTE INTEGRAL scrisorile Curții Constituționale și răspunsul Comisiei de la Veneția