Parlamentul român a aprobat modificări ale codului penal în mod neobișnuit de rapid în această săptămână, revizuind legislația privind abuzul în serviciu despre care criticii spun că va avea efecte dăunătoare și de lungă durată asupra statului de drept în țară, scrie New York Times.

Proteste la BucurestiFoto: New York Times

"Ceea ce se întâmplă în aceste zile ar putea fi numit dictatura majorității și dăunează profund democrației", a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

NY Times scoate în evidență faptul că proiectul de lege propus de Ministerul Justiției a trecut printr-o comisie parlamentară și ambele Camere ale Parlamentului în doar trei zile, dezincriminând parțial abuzul în serviciu la doar o zi după ce Senatul a adoptat modificarea ​​în mod copleșitor.

”Pentru a intra în vigoare, modificările ar trebui să fie semnate de către domnul Iohannis, o cerință care deschide calea pentru o luptă politică majoră. Partidele de opoziție, precum și președintele însuși, au promis să conteste noua legislație în Curtea Constituțională, iar mii de oameni au ieșit să protesteze în stradă în București și în alte orașe din România”, scriu jurnaliștii americani.

Schimbarea legislativă vine la mai mult de un an de la adoptarea unei ordonanțe de urgență care a dezincriminat în mod eficient corupția la nivel inferior, atrăgând cele mai mari proteste din România de la căderea comunismului în 1989. Guvernul a cedat atunci presiunii publice, dar a continuat să urmărească politici care să restrângă competențele instanțelor și procurorilor prin alte mijloace, potrivit NYT.