Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Bulgaria, Grecia, Serbia şi România s-au înţeles pentru un inel comun de transport, care să includă linii feroviare, porturi şi autostrăzi

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2018, 22:11 Actualitate | Esenţial


Punctul de trecere a frontierei de la Calafat
Foto: Politia de Frontiera
Bulgaria, Grecia, Serbia şi România s-au înţeles pentru un inel comun de transport, care să includă linii feroviare, porturi şi autostrăzi. Urmează înfiinţarea unei noi companii, care să pună în mişcare proiectele, s-a anunţat la sfârşitul cvadrilateralei de la Salonic, potrivit Trud, citat de Rador.

Premierul Boiko Borisov a anunţat: "Va exista un singur ghişeu, o taxă, pe care o vor plăti cei care vor trece prin inelul de transport comun. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a explicat că taxele care vor fi colectate se vor împărţi între cele patru state.

"Vom face astfel încât să nu aducem migranţii ci mărfurile din Africa", ne-a asigurat Borisov şi a adăugat că, pentru prima dată, la Salonic, cei patru lideri au avut şi o discuţie despre sistemele de transport pentru gaze.

El a subliniat că, în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, prioritar a fost subiectul Balcanilor de Vest. A subliniat că tuturor statelor le-a fost acordată şansa unei perspective europene. "Noi, împreună cu România şi Grecia, putem să insistăm foarte mult ca Serbia să devină membră a UE, însă există criterii care trebuie îndeplinite", menţionează Borisov. "Trebuie să majorăm PIB-ul, veniturile, şi să devenim naţiuni mai bogate",a mai spus el.

Alexis Tsipras a spus că preşedinţia bulgară a Consiliului Uniunii Europene a fost una de mare succes. El a declarat că, în esenţa sa, aceasta a fost una balcanică. Tsipras povesteşte că, în timpul reuniunii de la Salonic, au vorbit şi despre viitorul format "16+1" de la Sofia, unde şi Grecia vrea să participe.

"Nu uitaţi că Balcanii sunt la răscrucea a trei continente şi în viitor vor juca un rol esenţial în plan geopolitic şi economic", a declarat Tsipras. El a afirmat categoric că, prin paşii făcuţi în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Balcanii au o nouă perspectivă. "Pentru Serbia, reuniunea de la Salonic este foarte importantă. Pentru noi este foarte importantă susţinerea Bulgariei, Greciei şi României", a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. El a explicat că pentru prima dată au vorbit despre o companie comună, care să gestioneze proiectele de infrastructură din domeniul transporturilor, precum şi despre profitul pe care-l vor avea cele cinci state.

Vucic a subliniat că Serbia nu şi-a rezolvat problema cu Pristina. "Eu niciodată nu m-am amestecat în problemele altor state şi nu mă voi pronunţa cu privire la numele Macedoniei", a spus preşedintele sârb. El a afirmat că sârbii se bucură de recenta rezolvare a problemei privind numele. Îi doresc lui Borisov să organizeze o sesiune a ONU în Bulgaria, pentru că toate problemele se rezolvă la Sofia, a spus Vucic.

Premierul român Viorica Dăncilă l-a felicitat pe Borisov pentru preşedinţia de succes, a amintit că anul viitor România va prelua preşedinţia prin rotaţie şi a asigurat că subiectul "Balcanii de Vest" va fi din nou în centrul atenţiei.


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


2959 vizualizari


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version