Peste 9.300 ha de pădure ce fuseseră retrocedate moștenitorilor grofului Banffy au revenit în proprietatea statului în baza unui document CNSAS

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2018, 10:07 Actualitate | Esenţial


Padurea de maine
Foto: freepik.com
Peste 9.300 de hectare de pădure din Răstoliţa, Stânceni şi Lunca Bradului, care au fost restituite iniţial moştenitorilor grofului Banffy Daniel, au revenit în proprietatea statului român, în urma unei hotărâri definitive pronunţată de Tribunalul Giurgiu, potrivit Agerpres.

Procesul de revizuire a hotărârii din 2007 privind retrocedarea suprafeţei de 9.323 hectare de pădure a fost iniţiat în anul 2014, de către fostul prefect Vasile-Liviu Oprea, în baza unui document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În documentul CNSAS se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944.

Potrivit portalului instanţei, Tribunalul Giurgiu a respins ca nefondate recursurile declarate de moştenitorii lui Banffy Daniel - Bethlen Anna, Bethlen Susana şi Szenkuti Eva - împotriva hotărârii judecătoreşti care anula sentinţa numărul 764 din 28 iunie 2007, pronunţată de Judecătoria Reghin, pentru restituirea pădurii, la solicitarea Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de proprietate Privată asupra Terenurilor Mureş şi a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Cererea de revizuire, promovată de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de proprietate Privată asupra Terenurilor Mureş, la data de 24 iunie 2014, se baza pe documentul eliberat de CNSAS, intitulat "Deciziune Penală 2.213 din 3 decembrie 1952 a Tribunalului Capitalei". În acesta se arată că Banffy Daniel a fost condamnat la 8 ani de muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru instigare la crime împotriva umanităţii, prevăzute de art.3, lit. c din Decretul 207/48, odată cu această condamnare dispunându-se şi confiscarea întregii sale averi.

Prin urmare, Comisia Judeţeană Mureş a apreciat că reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 9.323 ha s-a făcut cu nerespectarea legii, având în vedere că "preluarea averii numitului Banffy Daniel nu s-a făcut de către regimul comunist, ci pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944".

4240 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Ioi (Joi, 5 iulie 2018, 10:09)

  mitg [utilizator]

  "ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944"

  Cum de noi nu avem un registru pentru asa ceva, si e nevoie de ceva arhivist obscur sa descopere o asemenea enormitate?
 • -1 (5 voturi)    
  Asa se proceda... (Joi, 5 iulie 2018, 12:57)

  Stef_and [utilizator]

  Asta ers in fapt confiscarea.
  Pentru ca sa poats confisca regimul comunist a inventat aceste fapte.
  De la toti sau sproape toti mari mosieri asa s-a confiscat averea.
  Nu era greu ca in 1948 sa se stabileasca asa ceva.
  Probabil ca revizuiri de acest fel mai urmeaza sa fie facute insa la curtea europeana aceste fapte vor fi pedepsit corespunzator.
  Restituirea trebuie facuta in intregime si nu dupa ureche.
  Tribunalele comuniste au condamnat pe toti care aveau un pic de pamant mai mult - numiti chiaburi- ei au fost condamnati la munca silnica si trimisi la canal, si pentru ce anume- crime impotriva umanitatii!!!!
  Asa va trebui statul roman sa preia din nou 80% din ceea ce a dat inapoi la fostii chiaburi si mosieri. Asta in fapt este o noua nationalizare.
  • -1 (1 vot)    
   Confunzi! (Joi, 5 iulie 2018, 13:33)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Confiscarea averilor unor Romani acuzati ca au fost chiaburi cu confiscarea averilor unor criminali de razboi - lucru realizat si in Germania, Austria, Ungaria, etc.
   • +1 (1 vot)    
    Uita-te bine... (Joi, 5 iulie 2018, 17:28)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Ce prevede acel decret.
    Oamenii care au facut crime de razboi nu erau condamnati la 8 ani de munnca silnica ci ersu condamnati la moarte si nu in bata acelui decret.
    Din pacate regimul cominist asa a procedat- condamnare, deportare, iti gasesu ei ceva ee vina, iar daca nu o manareau.
    Cum poti sa iti si pui problema ca judecata de atunci a fost corecta?!?!
    Decretul acela a fost dat cu scopul clar de a putea condamna pe baza lui acesti oameni.
    Pentru crime impotriva umanitatii luai un glont in cap in Romania, iar nazistii au fost condamnati pe viata- nu la 8 ani.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu este adevarat (Joi, 5 iulie 2018, 13:46)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Una este nationalizarea si altceva este confiscarea averii pentru fapte impotriva umanitatii. Asta este doar numai un exemplu, au fost cativa criminali de razboi care, desi condamnati de justitie, au trait bine merci protejati de statul maghiar (pentru ca au exterminat romani). Albert Wass e un exemplu dar mai sunt si altele. Mai sunt si indivizi care, desi au primit despagubiri dupa primul razboi, au cerut inapoi si au si primit, proprietatile care nu le mai apartineau.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version