Curtea de Apel a respins cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum, în care se află și Codex Aureus

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 4 iulie 2018, 16:49 Actualitate | Esenţial


Biblioteca Batthyaneum
Foto: Biblioteca Nationala
Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a decis miercuri respingerea solicitării Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus, transmite Agerpres.

În urma judecării pe fond a dosarului cunoscut opiniei publice ca "dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum", CA Alba Iulia a decis respingerea acţiunii formulate de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României - Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România. 

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, a menţionat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a respins, în 2015, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român.

Decizia a fost atacată la instanţa de contencios administrativ.

Donate Provinciei Transilvania de episcopul Batthyany Ignac, în 1798, împreună cu clădirea şi terenul aferente, Biblioteca şi Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic şi Biblioteca au rămas, până la naţionalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite şi de alte obligaţii financiare de către Statul Român. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

Batthyaneum deţine şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizaţii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1811 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Ce dovada mai buna... (Miercuri, 4 iulie 2018, 17:55)

  Stef_and [utilizator]

  Ce trebuie sa dovedeasca- cand istoric doar din 1948 este in proprietarea statului.
  Pana atunci statul roman nu a emis nici o pretentie, iar scum trebuie sa arate acte doveditoare- acte care au fost distruse tot de autoritati.
  Absurd.
  • 0 (4 voturi)    
   NU... (Miercuri, 4 iulie 2018, 18:37)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Patrimoniul respectiv se află în proprietatea statului roman din 1920 !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by