Procurorii DIICOT Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au făcut 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Braşov, Arad, Buzău şi a judeţului Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune şi spălare de bani, informează DIICOT. De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 16 percheziţii la adresele membrilor grupului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în intervalul 2013 – 2017, un grup infracţional organizat constituit în regiunea Braşov, a recrutat și transportat din România în Germania un număr de peste 50 de familii, în general cu copii mici, sub promisiunea de a le oferi locuri de muncă.

În Germania, în zona Dortmund, landul Rinul de Nord, Westfalia, cei transportaţi au fost determinaţi de către membrii grupului infracţional să semneze mai multe înscrisuri redactate în limba germană, comunicându-le că fără aceste acte nu pot beneficia de ajutorul social şi alocaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor oferite de statul german.

Membrii familiilor transportate au fost cazaţi de către membrii grupului în locuinţe aparţinâd unor apropiaţi de cetăţenie germană şi le-au fost întocmite documente fictive de angajare la diverse locuri de muncă.

La scurt timp victimele în cauză au fost concediate, şi, la solicitarea membrilor grupului, au întocmit dosare de asistenţă socială de la statul german deschizând şi conturi bancare sub controlul membrilor grupului criminal organizat.

Ulterior, membrii grupării au intrat în posesia cardurilor aferente conturilor bancare în care erau vărsate sumele de bani cu titlu de ajutor social și alocații pentru copii oferite de statul german persoanelor în cauză, le-au determinat, sub diverse motive, pe persoanele arătate să părăsească teritoriul statului german, iar ulterior și-au însușit pe nedrept banii ce continuau să fie virați în conturi.

Prejudiciul produs statului german este în sumă de aproximativ 600.000 euro.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și 7 ordine europene de indisponibilizare a unor bunuri. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele europene de arestare au fost identificate în Dortmund și preluate în custodie.

În urma perchezițiilor din ambele țări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca față de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv.

De la locuințele percheziționate în România, au fost ridicate înscrisuri, 15.000 de lei și aproximativ 23.300 de euro.