Procurorul general Augustin Lazăr cere, miercuri, în plenul CSM, să se stabilească limitele pe care inspectorii judiciari trebuie să le respecte privind controlul la unitățile din Ministerul Public ce vizează aplicarea protocolului încheiat între instituție și SRI, transmite Mediafax.

Augustin LazarFoto: Agerpres

Vicepreședintele Codruț Olaru a propus, în plenul CSM de miercuri, suplimentarea ordinii de zi cu o solicitare sosită din partea Parchetului General.

„Ieri a sosit la Consiliu o cerere, urmare a hotărârii din 19 aprilie pe care CSM a adoptat-o în raport cu demararea Inspecției Judiciare a unui control la nivelul Ministerului Public privind modul de aplicare a protocolului. Observațiile pe care le face Parchetul General și la care membrii Secției pentru procurori subscriu - impune o serie de clarificări. (...) De exemplu, știm că protocolul a fost încheiat în 2009, perioada începe cu 2005. Se solicită de către Inspecția Judiciară numele procurorilor care au lucrat pe baza acestei dispoziții”, a spus vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.

Procurorul Augustin Lazăr a precizat că cererea vine după discuțiile cu mai mulți șefi de curți de apel din țară.

„Această solicitare nu vine de la mine personal, că mi-a venit mie ideea să facem ceva să încurcăm activitatea Inspecției Judiciare. A fost o întâlnire cu colegii procurori generali de la curțile de apel, care au indicat o multitudine de probleme: de unde până unde, cum să răspundă. Unii colegi au discutat cu IJ și s-au convins că nici ei nu știau. Trebuie să știm, trebuie lămurite, altfel nu vom putea răspunde. Solicitarea mea este să le spunem. (...) Nu vrem sî încurcăm, ci doar să ne lămurim, altfel nu vom putea răspunde”, a spus procurorul general Augstin Lazăr.

Membrul CSM Victor Alistar a subliniat că nu dorește suplimentarea ordinii de zi cu această cerere, pentru a nu încălca independența Inspecției Judiciare. Plenul a rămas în deliberare pe această chestiune.