Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, fost primar al orașului Sovata, a fost amendat de Curtea de Apel Târgu Mureș cu 50.000 de lei, pentru că nu a îndepărtat steagul secuiesc de pe clădirea primăriei Sovata, potrivit Mediafax.

SovataFoto: USER UPLOADED

Potrivit unui comunicat de presă trimis, marți seara, de UDMR, Curtea de Apel din Târgu Mureș a decis ca președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, fost primar al orașului Sovata, să fie amendat cu suma de 50.000 de lei, pentru că nu a îndepărtat steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei din Sovata.

”Consider că este absurd și ridicol să fii pedepsit într-un stat membru al Uniunii Europene pentru folosirea unui simbol al unei comunități regionale. Acest lucru este în contradicție cu principiile libertății de exprimare și România aplică din nou standarde duble: de exemplu, în Bucovina, care este și o regiune istorică și nu o zonă administrativă, nu există nicio restricție și nicio sancțiune pentru folosirea steagului regiunii, iar pe noi ne sancționează cu 50.000 de lei pentru aceeași faptă”, a spus Péter Ferenc.

Președintele Consiliului Județean menționează, în comunicat, că folosirea simbolurilor minorităților ”nu reprezintă nicio amenințare pentru societatea românească” sau ”pentru statul român”.

„Am luat cunoștință de decizia instanței, dar, în calitate de lider al comunității, împreună cu reprezentanții UDMR, vom depune toate eforturile pentru ca legile românești să permită folosirea simbolurilor minorităților și regiunilor, fără nicio restricție", a mai spus Péter Ferenc, președinte al UDMR Mureș.

Potrivit comunicatului de presă transmis de UDMR, președintele CJ Mureș consideră că „seria proceselor pierdute în instanță din cauza steagurilor secuiești demonstrează clar modul în care România respectă drepturile comunității maghiare”.