Deputaţii PNL Gigel Ştirbu şi Ionel Palăr, preşedinţi ai Comisiei de cultură, respectiv Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, califică solicitarea Guvernului Dăncilă de amânare a includerii Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO drept „un act de trădare naţională” şi spun că guvernaţii trebuie să răspundă pentru asta.

George IvascuFoto: Hotnews

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu, preşedinte al Comisiei pentru cultură, spune că, în urma celor întâmplate luni, „România a fost făcută de râs pe plan internaţional” de guvernanţii actuali.

”Din cauza eforturilor susţinute de către Guvernul PSDinamită, dosarul Roşia Montană nu a intrat în patrimoniul UNESCO. Pur şi simplu, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, care trebuia să decidă soarta dosarului Roşia Montana, în sensul includerii sau nu, în lista patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru şi a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roşia Montană”, spune Știrbu, potrivit news.ro.

Deşi nominalizarea pentru înscrierea în patrimoniu a Roşiei Montane are în spate un dosar ştiinţific şi tehnic „ireproşabil”, mai spune Ştirbu, „notat cu un calificativ de valoare universală excepţională, care trebuie înscris de urgenţă în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, reprezentanţii guvernului au dinamitat această şansă”.

”Din nefericire, ministrul Ivaşcu nici măcar nu a avut curajul de a fi prezent personal la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimită un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roşiei Montane. De fapt, este o cutumă a ministrului George Ivaşcu fuga de la orice şedinţă, fie de la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor unde a fost chemat de aproape 10 ori şi nu s-a prezentat niciodată fie de la Comisia pentru pregătirea Centenarului, unde a strălucit prin absenţă, de asemenea”.

Preşedintele Comisiei de cultură din Cameră consideră acţiunea guvernanţilor „un act de trădare naţională şi de îngropare a Roşiei Montane”. El punctează că aceştia trebuie să îşi asume răspunderea.

”Atât PNL, cât şi eu, am susţinut ca dosarul «Peisajul minier Roşia Montană» să fie inclus în patrimoniul mondial. Este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei ţări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiştilor români şi străini, iar solicitarea de amânare a introducerii dosarului pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internaţional, este o desconsiderare a valorilor naţionale unice în lume, recunoscute şi apreciate la nivel mondial. Discuţiile pe acest subiect au fost lungi şi au arătat inclusiv surprinderea faţă de o situaţie greu de înţeles”, a declarat și Ionel Palăr, preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

O revenire a României cu solicitarea de includere pe lista UNESCO se va putea face şi înainte de finalizarea litigiului internaţional. ”Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alţii se luptă, iar românii trebuie să ştie că Guvernul Dăncilă acţionează împotriva lor şi acasă, în România, şi în afara graniţelor ţării. Mai mulţi delegaţi ai ţărilor participante şi-au manifestat surprinderea faţă de această poziţie contrară a guvernului ce contravine intereselor patrimoniului românesc cu o certă valoare internaţională”, a mai susținut Palăr.

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. În aceeaşi lună, Fondul Mondial al Monumentelor a publicat un articol despre situl istoric din zona localităţii, menţionând că depunerea dosarului pentru includerea pe lista UNESCO reprezintă un pas în direcţia protejării.

La începutul lunii mai, ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.