UPDATE: Consiliul Județean Ilfov dă în judecată Ministerul Fondurilor Europene și cere despăgubiri de peste 260 de milioane de euro. MFE: Beneficiarul trebuie să vină cu documentele în proiect

de Redactie     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2018, 12:40 Actualitate | Esenţial


Marian Petrache
Foto: Agerpres
Consiliul Judeţean Ilfov a anunţat marţi că a înaintat, către Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea în contencios administrativ împotriva Ministerului Fondurilor Europene, prin care solicită plata sumei de 262,15 milioane de euro, plus TVA, reprezentând contravaloarea finanţării pierdute în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Ilfov, POIM 2014-2020, scrie news.ro. UPDATE: Ministerul Fondurilor Europene precizează că SC Apă Canal Ilfov SA trebuie să depună documentele în proiect.

Consiliul Judeţean Ilfov a anunţat că, din anul 2014, de când a fost pregătit master-planul pentru perioada 2014-2020, aşteaptă acceptul pentru depunerea documentaţiei pentru accesarea fondurilor europene.

”La cererea Ministerului Fondurilor Europene, ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atribuţii în evaluarea şi pregătirea proiectelor de infrastructură), în această perioadă, specialiştii Consiliului Judeţean Ilfov au făcut numeroase revizii la proiect. Activitatea Autorităţii de Management a Ministerului Fondurilor Europene a încălcat însă principiul bunei administrări, din cauză că i-a permis propriului consultant, în speţă JASPERS, să aibă o activitate abuzivă, discreţionară, întârziind procedurile şi făcând imposibilă obţinerea finanţării”, se arată în comunicat.

Preşedintele Consiliul Judeţean Ilfov, Marian Petrache, consideră că cetăţenii judeţului Ilfov au fost privaţi de un drept pe care statul român şi l-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

În 14 martie, Consiliul Judeţean Ilfov a înaintat Ministerului Fondurilor Europene contestaţia în procedură prealabilă acţionării în judecată. Prin contestaţia respectivă, consiliul judeţean a cerut emiterea de urgenţă a notei de aprobare a finanţării în conformitate cu prevederile pct. 4.1.2 din „Ghidul solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Apă şi Apă Uzată” şi transmiterea de urgenţă a notificării pentru proiectul major către Comisia Europeană.

Valoarea iniţială a investiţiilor propuse prin acest proiect era de 342, 8 milioane de euro, cu TVA, conform studiului de fezabilitate.

UPDATE - MFE: Beneficiarul din Ilfov trebuie să vină cu documentele în proiect

Ministerul Fondurilor Europene a venit luni cu precizări referitoare la acțiunea în justiție anunțată de Consiliul Județean Ilfov împotrova sa, privind Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov:

 • „Pe parcursul lunilor aprilie și mai, beneficiarul proiectului, SC APA CANAL ILFOV SA., alături de consultantul angajat de acesta, a revizuit documentația în baza observațiilor reprezentanților JASPERS, acceptând prin aceasta faptul că respectiva documentație nu corespundea din punct de vedere tehnic și calitativ.
 • Astfel, documentația revizuită a proiectului a fost depusă parțial de beneficiar în data de 15 mai.
 • În acest moment, Ministerul Fondurilor Europene  așteaptă ca beneficiarul să depună documentația completă necesară aprobării proiectului. Concomitent, MFE, prin AM POIM, analizează documentele deja depuse pentru a scurta timpul necesar evaluării.
 • Mai mult decât atât, venind în sprijinul beneficiarului, MFE a aprobat demararea licitațiilor pentru acele componente din proiect pentru care nu există observații tehnice”.
 • ”Rostul Consiliului Judeţean este să contribuie la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, de aceea consider că gestul nostru este unul firesc. Peste 210.000 de oameni, din 22 de localităţi din Ilfov, depind de finanţarea acestui proiect”, a spus Petrache.

1537 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  nasol... (Marţi, 3 iulie 2018, 12:46)

  natbl73 [utilizator]

  incercati prin CCR, ca am inteles ca aia dau hotarari definitive si obligatorii, si daca Min. Fondurilor Europene nu le respecta, il suspendati !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version