Senatorul PNL Florin Cîțu susține că CFR a bugetat pentru 2018 o pierdere de 367 de milioane de lei după ce guvernanții au decis să ofere gratuitate pentru studenți. Liberalul comentează că nimic nu este gratuit și orice program de tipul celui privind transportul studenților este sortit eșecului, iar efortul financiar va fi suportat de contribuabili prin creșterea taxelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

În primele zile de mandat în 2017, amintește Cîțu, Parlamentul a decis introducerea subvenției de la stat care permite studenților să călătorească gratuit cu trenul, amendamentul său potrivit căruia facilitatea urma să se aplice doar pe ruta reședința-universitate fiind respins.

A trecut un an și jumătate de atunci și este momentul să tragem linie și să vedem impactul măsurii.

  • În 2016 CFR călători a avut un profit de 48 milioane lei.
  • În 2017 CFR călători a avut PIERDERE de 20 milioane lei.
  • În 2018 CFR călători a bugetat o PIERDERE de…atenție… 367 milioane lei!

Câteva concluzii, în viziunea senatorului:

  • aceste pierderi trebuiesc acoperite. banii sunt luați din alte bugete (investiții, evident) și/sau din taxe mai mari.
  • nimic nu este gratuit. Totul se plătește. De fiecare dată când auziți despre ajutoare de stat, program cu dobânzi zero, start-up nation, trebuie să va gândiți că dumneavoastră plătiți pentru aceaste programe care vor eșua.
  • pierderile mai arată un lucru. statul este cel mai prost administrator (știam asta dar îmi place să spun mereu).

Dacă în doar 12 luni CFR Călători a trecut de la 48 milioane lei profit la 367 milioane lei pierdere pentru că a acordat gratuitate pentru studenți, imaginați-va ce impact au în economie restul subvențiilor care după calculele mele sunt în jur de 3 miliarde euro, atrage atenția senatorul PNL.