În perioada ianuarie- mai 2018, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut faţă de perioada similară din 2017 atât ca serie brută, cu 6,4%, cât şi ca serie ajustată sezonier, cu 7,5%, arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică, informează Mediafax.

Taraba cu paineFoto: Hotnews

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, a înregistrat o creştere cu 6,4% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,2%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,3%)”, arată un comunicat al INS.

Pe seria ajustată sezonier, în perioada analizată, afacerile din comerțul cu amănuntul au înregistrat o creştere cu 7,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%).

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2018, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 4,1%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,3%), vânzărilor de produse nealimentare (+3,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,2%).

Totodată, în luna mai 2018, comparativ cu luna mai 2017 comerțul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,3%), vânzările de produse nealimentare (+6,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.