Parlamentarii PNL și USR au anunțat marți, după ședința comisiei Iordache, că vor contesta la CCR modificările aduse Codului penal, acuzându-i pe parlamentarii puterii că nu respectă regulamentul, relatează Mediafax.

Alina Gorghiu in studioul HotNewsFoto: Hotnews

”O să contestăm la CCR, evident, toate aceste modificări. Mâine (marți - n.r.) va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără să avem un raport cu cinci zile înainte. Nu e niciun fel de problemă, nu e nici prima, nici ultima încălcare de regulament abuzivă din partea colegilor noștri de la PSD”, a declarat senatorul PNL Alina Ghorghiu, membru în comisia specială pentru legile Justiției.

Și senatorul USR, Ion Stelian susține că legiuitorului i se permite o marjă foarte mare de apreciere și că judecătorii CCR pot decide că modificările aduse codului Penal se pot încadra în această marjă.

„Rămâne cu siguranță o cale de atac, (CCR-nr), dar vreau să spun foarte clar că legiuitorul, așa e creată Constituția, are o marjă foarte mare de apreciere și CCR nu intervine decât atunci când sunt încălcate în mod flagrant drepturi și libertăți. Poate aprecia, la un moment dat, CCR că aceste prevederi sunt în acea marjă de apreciere a legiutorului. Curtea Constituțională stabilește context e neconstituțional, nu neapărat context este ticălos, să spunem așa. De asemenea, foarte mulți ne punem speranța în organismele internaționale, în Comisia de la Veneția, despre care ați aflat, cu siguranță, că a fost sesizată cu privire la Codul penal și de procedură penală, numai că acolo procedurile durează destul de mult”, a susținut deputatul USR, Ion Stelian.

Parlamentarii Comisiei pentru legile Justiției au dat, luni, raport favorabil la modificările aduse Codului penal, cu 15 voturi ”pentru” și șapte împotrivă, urmând ca marți să fie votat de Senat.

Raportul urmează să fie votat în Senat în plenul de marți, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.