Legea privind unele măsuri de prevenire și combatere a antisemitismului a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis, informează Administrația Prezidențială.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Potrivit legii, constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, dar şi aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani de închisoare.

Legea, iniţiată de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, mai prevede că fapta persoanei de a promova în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antisemite se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

"Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de materiale antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Confecţionarea, vânzarea, răspândirea şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antisemite se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor antisemite. Aceste fapte nu sunt considerate infracţiuni dacă sunt săvârşite în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public", se mai stipulează în lege.