Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, se simte bine după operaţia suferită miercuri din cauza unor probleme la colecist, a declarat pentru News.ro medicul Silviu Negoiţă, purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias.

Mihai Sora la Muzeul SatuluiFoto: Facebook/ Mihai SORA

"Domnul Şora este bine, se reface în limitele vârstei de 101 ani, este conştient, vorbeşte, nu au apărut complicaţii", a asigurat medicul. "Ne propunem ca mâine (sâmbătă, n.r) să-l transferăm pe secţie, pentru 3-4 zile, şi când va dori şi în funcţie de cum se va simţi, aici va avea un cuvânt de spus şi soţia, să meargă acasă", a adăugat reprezentantul unităţii medicale cu privire la externarea scriitorului.

Luiza Palanciuc Şora, soţia filosofului, a transmis presei după intervenţia de miercuri că "doctorii au făcut un adevărat miracol".

Mihai Şora a participat activ la protestele din ultima perioadă, care au avut loc în Piaţa Victoriei, devenind, aşa cum l-au numit jurnaliştii corespondenţi ai agenţiilor străine în România, "portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva "abaterilor" guvernării din România.

"Sunt un cetăţean conştient de drepturile sale şi mai ales de îndatoririle sale (...)", explica el pentru AFP. "Ceea ce mă nelinişteşte cel mai mult este destinul pe termen lung al acestei ţări", a adaugă Mihai Şora, deplângând "abaterile", atât ale dreptei, cât şi ale stângii" puterii politice.

Născut în noiembrie 1916, Şora a studiat în Franţa, apoi a lucrat între 1945 şi 1948 ca cercetător la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris.

În 1948, revine în ţara natală, devenită un satelit al Uniunii Sovietice, gândind să mai rămână doar zece zile. Însă, regimul comunist îl împiedică să plece din nou. Fiu al unui preot, într-o ţară care a predicat ateismul, a fost de mai multe constrâns să abandoneze munca sa ca scriitor şi publicist şi să se supună rigorilor regimului totalitar.

"Timp de ani, mărturiseşte el, am fost supravegheat, telefonul meu ascultat şi corespondenţa citită... Dosarele Securităţii (poliţia politică comunistă, n.r) care mă vizau erau copleşitoare".