Șefa Instanței supreme: Trecem printr-o perioadă plină de provocări, în care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masă

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 17:49 Actualitate | Esenţial


Cristina Tarcea
Foto: Agerpres
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat vineri, la Alba Iulia, că este o "perioadă plină de provocări, în care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masă", o perioadă în care "toată lumea pretinde" că este specialistă în drept.

"Independenţa, imparţialitatea justiţiei sunt elemente fundamentale în evoluţia unei societăţi cu adevărat democratică. Singurul factor de echilibru şi stabilitate într-o societate democratică este justiţia, ori cât de mult nu ar agrea unii această idee. (...) Este foarte important ca sistemul de drept românesc să cunoască legi care să cuprindă garanţii adecvate în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea justiţiei", a declarat Cristina Tarcea în cadrul unei conferinţe organizate de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba, transmite Agerpres.

Preşedintele ICCJ a menţionat că este foarte important ca "un act decent de justiţie" să se realizeze în condiţiile unei "finanţări decente" a sistemului de justiţie, subliniind că, din punctul său de vedere, ceea ce este mai presus de toate acestea este "calitatea" persoanelor care sunt chemate să facă justiţie.

"Spun asta pentru că, cunoaştem cu toţii, trecem printr-o perioadă plină de provocări, în care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masă, ca să citez un clasic poet român. E o perioadă în care toată lumea pretinde că este specialistă în drept şi pretinde ca actul de justiţie să fie realizat potrivit valorilor ce doresc să ni le impună. Eu cred că numai calitatea umană a celor care sunt chemaţi să facă actul de justiţie ne poate ajuta să depăşim aceste momente", a afirmat Cristina Tarcea.

Preşedintele ICCJ a adăugat că un alt lucru important pentru asigurarea independenţei şi imparţialităţii justiţiei este unitatea.

"Şi acesta este un element care a justificat prezenţa mea de astăzi. Pentru că observăm cu toţii eforturile aproape disperate de a sădi neîncrederea în actul de justiţie şi dezbinarea între diferitele categorii de profesionişti ai justiţiei. Mă refer la dezbinarea ce se încearcă a fi sădită între judecători, avocaţi, procurori etc, etc. În realitate, un act de justiţie, legal, decent şi care răspunde tuturor exigenţelor europene nu poate fi realizat, săvârşit decât prin cooperarea instituţională, profesională a tuturor acestor categorii - judecători, procurori, avocaţi, care trebuie să se bucure de un statut bine conturat, de o înaltă competenţă profesională şi, mai ales, de un comportament mai presus de orice îndoială", a mai spus Tarcea.

Şefa instanţei supreme a apreciat că evenimentul desfăşurat vineri la Alba Iulia, la care au fost prezenţi peste 400 de avocaţi şi magistraţi, nu face altceva decât să transmită un mesaj de unitate. "O unitate în care eu cred, cu toate derapajele care, trebuie să recunoaştem, se mai înregistrează şi de o parte şi de alta. Şi mai sper din tot sufletul ca acest mesaj de unitate să fie înţeles de cei care trebuie să-l înţeleagă", a declarat Cristina Tarcea.

Ea a precizat ulterior presei că atunci când a făcut această afirmaţie s-a referit la "toată lumea", respectiv la puterea executivă, la puterea legislativă, la puterea judecătorească.

"Într-adevăr, trecem printr-un moment de provocare, iar unitatea este extrem de importantă, pentru că unitatea nu face altceva decât să probeze independenţa unui sistem judiciar", a adăugat aceasta.

Preşedintele ICCJ a participat vineri la conferinţa "Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului", organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni şi Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.


Citeste mai multe despre   
809 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Din pacate... (Vineri, 29 iunie 2018, 18:41)

  Stef_and [utilizator]

  Calitatea umana nu este suficienta.
  Aici e nevoie de profesionalism si totodata de egalitate intre cele 3 elemente insa atata timp cat 2 elemente se considera superioara si se pun la masa impreuna, iar avocatul este un tert egalitatea nu exista.
 • +1 (1 vot)    
  Vechiul obicei al neimplicarii : (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 2:45)

  Rahan5 [utilizator]

  ,, Este foarte important ca sistemul de drept românesc să cunoască legi care să cuprindă garanţii adecvate în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea justiţiei"
  Tarcea asta, parca e cazuta din Luna. Ea asteapta ca Dragnea si Florin Iordache sa-i faca Legi pentru Justitie.
  E tragic ca o femeie vorbeste in Romania in numele Conducerii Instantei Supreme. Daca era un barbat ar fi reusit deja impreuna cu Conducerea Armatei sa faca o nou Constitutie in care Magistratii sa fie alesi prin Alegeri de care popor.
  Dar ce face femeia Tarcea in situatia asta ? Asteapta sa iasa la Pensia Speciala Babana prevazuta de locul de munca.
  Somn usor !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version