DOCUMENT Tăriceanu și Dragnea cer desecretizarea unei hotărâri din 2005 a CSAT privind corupția / Persoanele lezate se pot adresa instanțelor cu acțiuni în revizuire / În 2005, Tăriceanu era vicepreședinte CSAT

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 11:31 Actualitate | Esenţial


Dragnea si Tariceanu
Foto: Agerpres
Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea au depus miercuri o propunere legislativă pentru desecretizarea unei hotărâri a CSAT din 2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia. Proiectul legislativ este propus a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență și prevede și că persoanele lezate se pot adresa instanțelor, „cu acțiuni în revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală”.

Inițiatorii au solicitat procedură de urgență pentru acest proiect.

„În ultimele luni, gravele abuzuri despre care am atras atenția public în ultimii ani, au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate între SRI și diferite instituții din justiție. Înțelegerile secrete încheiate între aceste instituții sunt ieșite din orice normă juridică și a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: că drepturile fundamentale pe care se bazează orice stat democratic au fost încălcate. În aceste condiții, se impune asumarea unei agende legislative care să repare această stare de fapt și să asigure revenirea în matca statului de drept. Propunerea legislativă de față conține o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Senatului.

Proiectul prevede că, la data intrării în vigoare a legii, toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 - inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații cu DNA - să fie „declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură; vor deveni, astfel, informații de interes public și nu mai produc efecte de orice natură”.

Dragnea și Tăriceanu argumentează că, în acest fel, „orice cetățean va putea avea acces liber la aceste documente, astfel încât toți românii să poată afla adevărul despre abuzuri”.

Se propune ca documentele să fie centralizate la Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, care „le va pune la dispoziția persoanelor interesate”.

„Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea”, potrivit sursei citate.

Propunerea legislativă mai prevede că „persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni în revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”.

„Atunci când democrația și libertățile fundamentale sunt în pericol, obligația pentru a pune sistemul democratic în matca sa constituțională revine Parlamentului, instituția reprezentativă a poporului român, iar această propunere legislativă va avea un rol important în acest sens, se mai arată în acest comunicat.
 
Proiectul este semnat și de deputatul Mircea Gheorghe Drăghici.

În 2005, cand a fost aprobată această hotărâre, Traian Băsescu era președinte al CSAT iar vicepreședinte, în calitate de prim ministru, era Călin Popescu Tăriceanu.

În 30 martie, Traian Băsescu afirma că Hotărârea 17/2005 instituțiile implicate erau Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei, nu și SRI. 

"S-a publicat protocolul semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, două sunt dedicate nominalizării legilor, ordonanţelor de urgenţă, hotărârilor de guvern şi hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Şi ce să vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate cinci hotărâri CSAT, din care patru se referă la antiterorism şi contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General. Doar hotărârea CSAT nr. 17/2005, se referă la combaterea corupţiei, a fraudei şi a spălării banilor. În această hotărâre, instituţiile implicate sunt: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Şi atunci, cum Dumnezeu rămâne cu minciuna încrâncenată a propagandiştilor (...) care de ani de zile susţin că implicarea SRI în activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia 'UNICULUI' membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu", afirma Traian Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook (sursa - Agerpres). 

Băsescu:  „Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă”

Ulterior, într-o intervenție la B1, fostul șef al statului a dezvăluit din conținutul hotărârii, susținând că, dacă „se forțează, dintr-o dată îmi aduc aminte”

„Permiteţi-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menţionată – eu nu ştiu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanţelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Şi la punctul 3 spune aşa: Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie, împreună cu structurile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor să stabilească priorităţi şi să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupţiei, fraudei şi spălării banilor. Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie aşa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfăşoare pe baze de licitaţie. Mă mai pot forţa să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiţiei să iniţieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigaţii preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1. 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat în aprilie, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era premier și membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT.

Acesta spunea că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie "scoase la lumină".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7021 vizualizari

 • +38 (48 voturi)    
  incredibil (Vineri, 29 iunie 2018, 11:36)

  mgf007 [utilizator]

  Este incredibil cat pot sa insiste kkatii astia doi, cu acelasi subiect, in diferite forme, de aproape 2 ani. Singura solutie, inca o revolutie!
  • +13 (17 voturi)    
   Ar trebui mers peste Dragnea... (Vineri, 29 iunie 2018, 12:33)

   LLLL [utilizator] i-a raspuns lui mgf007

   ..., sa-i furam TELDRUMUL si ferma de porci si domeniul ala din Alexandria..., ca sa inteleaga cum este sa furi de la altul. Si apoi sa beneficiem si noi de legile astea care le dau ei si sa scapam nevinovati.
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iunie 2018, 15:41)

   [anonim] i-a raspuns lui mgf007

 • -28 (42 voturi)    
  Ehe, (Vineri, 29 iunie 2018, 11:36)

  Romulanul [utilizator]

  vor iesi la iveala toate mizeriile lui Basescu & co. Vom avea o vara interesanta!
  • +9 (13 voturi)    
   De rasul curcilor (Vineri, 29 iunie 2018, 12:43)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Romulanul

   "Lezatul" Tariceanu ii va cere in justitie socoteala si despagubiri vicepresedintelui CSAT din 2005, Tariceanu..
  • +11 (15 voturi)    
   Chiar? (Vineri, 29 iunie 2018, 12:53)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Romulanul

   Asa cum au iesit la iveala documentele din arhiva SIPA?
   Dupa ce PSD a pus mana pe SIPA, in loc sa declasifice documentele si sa le faca publice asa cum au promis, s-au ingrozit atat de tare de ceea ce au gasit acolo (despre santajul si activitatea PSD de-a lungul anilor), incat au hotarat sa mai puna 7 lacate pe ea. De atunci nu se mai aude nimic de vestita arhiva SIPA.
   Oare de ce?
   Ia spune, ai vreo idee?
   ))))
  • +1 (5 voturi)    
   te bucuri ca... (Vineri, 29 iunie 2018, 18:35)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Romulanul

   ... romulanul la poarta noua.
   Daca citeai textul de mai sus, vedeai ca Base se mira de ce nu e facuta publica Hoatrarea 17/2005 a CSAT. In plus, mentiona faptul ca in acea hotarare nu se face nicio referire la SRI.
   Deci, dragnea cauta degeaba solutii salvatoare, ca tot il mananca zeghea.
 • +19 (29 voturi)    
  astia ard toata tara ... doar de ar scapa ei (Vineri, 29 iunie 2018, 11:39)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  niste ....
 • +21 (29 voturi)    
  mda (Vineri, 29 iunie 2018, 11:39)

  SoulSearcher [utilizator]

  ceva de asteptat...

  in continuare vor da o lege prin care daca te cauta astia de prea multe dosare... sa te achite automat de toate... ca esti abuzat si lezat de justitie...

  practic cu cat furi mai mult, cu cat violezi mai mult.. sa fii considerat victima sistemului judiciar, si sa fii achitat..

  de bun simt nu ?
  • +8 (14 voturi)    
   Pacat ca nu citeste Tudorel Strungar Model (Vineri, 29 iunie 2018, 12:22)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Comentariul Tau, sper ca Bunul Simtz (acolo cat il mai are) sa il deconecteze de Ciuma Roshie
 • +25 (33 voturi)    
  Mai este o sigura problema (Vineri, 29 iunie 2018, 11:43)

  Martinezu [utilizator]

  Daca tot vorbim de desecretizari...
  Cum poate afla tot romanul unde s-au dus banii bugetului de stat din 2005 incoace.
  Sa se publice o lista cu toate cheltuielile si cu fiecare entitate care a primit bani de la buget. Fie ca vorbim de bugetul de stat fie de cel local.
  In dreptul fiecarei entitati sa se precizeze actionarii si angajatii.
  O fi oare asa dificil?
  • +16 (22 voturi)    
   Descretizarea Privatizarilor BCR si Petrom (Vineri, 29 iunie 2018, 12:03)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Ar Fi De Asemenea Necesara.Nastase le a parafat si Motocicleanu le a secretizat
  • +10 (14 voturi)    
   cum a "vindut" motoclceanu mostenirea Gojdu? (Vineri, 29 iunie 2018, 12:21)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   si cit a in casat manechinul motociclist de la maghiari

   hotii isi protejeaza interesele sa poate fura BINE dar nu se gindesc ca dupa 2 ani vor zbura direct in PUSCARIE
 • +18 (24 voturi)    
  adica de cand (Vineri, 29 iunie 2018, 11:44)

  Adri4n [utilizator]

  era Tariceanu prim ministru?
  • +10 (16 voturi)    
   si vice la CSAT (Vineri, 29 iunie 2018, 11:56)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   deci stie ce contine hotararea ;)
 • +23 (31 voturi)    
  Mari bandiți.mari hoțomani, (Vineri, 29 iunie 2018, 11:48)

  Rescator [utilizator]

  Astia doi-Liv Jong Unu si mazeta Tradiceanu-
  Naraskin lupta din rasputeri sa-i scape pe corupți,
  desigur incepand cu ei.Culmea este ca dupa ce
  ne-au jecmanit mai vor si despagubiri.Este clar
  si pentru cel mai tampit cetațean roman ca
  Mafia Rosie are in programul de guvernare un
  singur punct:lupta la baioneta impotriva anticorupției.
  Asa tupeu de talhari la drumul mare ,mai rar!?
  • +8 (16 voturi)    
   Gestul P$D feat A£D€ (Vineri, 29 iunie 2018, 12:07)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Arata Magnitudinea Deciziilor privind Condamnarea lui Liv Jong Un in afacerea Teldrum cu dovezile OLAF nu ale DNA ca sa precizam asta! Apoi spalarea banilor instrumentata de procurorii brazilieni in Afacerea Fortaleza
   In acest Teribil context, mlitzianu de Gratia JR este precum innecatul care se agatza de orice fir care pluteste!
 • +14 (22 voturi)    
  ce abuzuri ma?! (Vineri, 29 iunie 2018, 12:07)

  liviu_ [utilizator]

  urlati de 2 ani de abuzuri si nu ati aratat pana acum NICI UN ABUZ!!!

  plimbati ursu...

  v-ati chinuit cu desecretizarea protocolului dna - sri si a fost un mare fas...
  cred ca stiti ca nu aveti ce sa gasiti... vreti doar sa tineti oamenii ocupati ... cand o sa se dovedeasca si asta a fi un mare fas... veti trece la urmatorul si tot asa...
 • +13 (21 voturi)    
  mai pe intelesul tuturor (Vineri, 29 iunie 2018, 12:09)

  barba-neagra [utilizator]

  Daca DNA si DIICOT nu aveau tehnica necesara incerceptarii unor abuzuri care afectau securitatea nationala, bugetul national, relatiile internationale si, nu in ultimul rand, misculatiile cu miliarde gen Voicu-Voiculescu-Dragnea-Tariceanu, asta e. Sa moara prosti, ca daca n-au, n-au. Astea sunt protocoalele: intelegeri pe baza tehnicii de ascultare si urmarire a SRI.
  Cu ocazia asta spera sa scape toti nemernicii locali si din zona Africii (Israel, Siria), iar mai nou, din Costa Rica si Panama.
  Evident, PSD se gandeste la cetateanul de pe strada, cel ascultat intens de SRI, cel care invarte banii UE cu toate rudele, in timp ce se duce la privata din curte si face focul in vatra ca sa friga niste cucuruz.
  • +2 (6 voturi)    
   exact (Vineri, 29 iunie 2018, 12:51)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

   acolo era tehnica, normal sa fi colaborat. si la fel de nromal a fost sa existe protocol de colaborare. in final tot judecatorii decideau pe baza probelor colectate. si asta se facea intr un cadru transparent. dar ca orice hot versat si astia doi is preocupati doar de stergerea urmelor. La inceput furau ca primitivii la vedere. Cand au vazut ca unii judecatori chiar isi iau meseri ain serios s-au pus pe distrus probe si pus tot felul de piedici in colectarea si utilizarea acestora. Acum practic ia nastere si e validata viitoarea clasa de imbogatiti a tarii. Se definitiveaza procesul de imburghezire inceput in 1990. Clica PCR si cu parvenitii care au pus umarul la devalizarea tarii inca din '90 vor acum sa si albeasca legal averile. Din pacate distrug si ultima urma d emoralitate ramasa n popor dupa anii greu de comunism cand furtul era sport national. Iar pentru a si atinge telul s-au aliat cu toti hotii si violatorii, toata scursura penala a societatii. Daca nu intervenim la timp vor cangrena toata tara.
 • +13 (17 voturi)    
  Eu as merge si mai departe si zic: (Vineri, 29 iunie 2018, 12:18)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Toate "persoanele care se consideră vătămate" de actiunile PCR pana in 1989 trebuie sa depuna plangere iar actiunile sa fie trecute in sarcina PSD care a preluat structurile si cadrele PCR de atunci.
 • +11 (15 voturi)    
  in principiu (Vineri, 29 iunie 2018, 12:19)

  andrei1232000 [utilizator]

  ar trebui sa aflam si detalii despre modul in care reprezentanta Harley si Ford, fost Citroen a lui Tariceanu a putut fi instalata in Baneasa langa DN1, pe terenul fostei ferme regale, apartinand, pana i s-a dat lui Popoviciu, Agronomiei. Se aude dl Tariceanu?
  • +3 (7 voturi)    
   Si afacerea Citroen-Romtelecom (Vineri, 29 iunie 2018, 12:54)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   Are un iz de penal
   http://voxpublica.realitatea.mobi/politica-societate/contractul-lui-tariceanu-pentru-livrarea-a-500-de-masini-catre-romtelecom-chiar-inainte-de-privatizare-o-fi-motiv-de-renuntare-la-candidatura-doua-vorbe-si-despre-tupeul-voiculescian-al-tolontanului-108092.html
 • +13 (17 voturi)    
  Mai era o intelegere a lui Tariceanu cu Sterling (Vineri, 29 iunie 2018, 12:30)

  tarabost [utilizator]

  ca sa stie toti romanii cum dl. Tariceanu "nu ne vinde tara". A comis fapta in ultimele zile ale mandatului de prim-ministru - atribuire directa drept de exploatare resurse minerale romanesti in Marea Neagra - similar cu ce incearca acum impreuna cu Dragnea in combinatie cu inalti oficiali maghiari.
 • +3 (7 voturi)    
  Astia (Vineri, 29 iunie 2018, 12:36)

  Laic [utilizator]

  mai gandesc altceva, in afara de a 'faulta' DNA? Aloo, daddy, exista un capitol in economie numit investitii si atrageri de capital strain....
 • +3 (7 voturi)    
  Da, sigur. (Vineri, 29 iunie 2018, 12:49)

  Cataleya [utilizator]

  Sa declasificam documentele CSAT, dar numai dupa ce acestea sunt "sortate" de Manda si Nicolicea )))

  O sa fie un mare fasssss, la fel ca tambalaul cu SIPA.
  Dupa ce Todirash s-a infoiat ca el va face publica arhiva si ca va face curatenie, n-a facut nimic altceva decat a dat intreaga arhiva pe mana PSD.
  Iar cand sobolanii PSD-isti au vazuit ce contine arhiva aia, mai ales despre ei, s-au ingrozit si au hotarat sa mai puna inca 7 lacate pe ea. Nici vorba de declasificare sau publicare a documentelor.

  Cu protocoalele SRI la fel. S-a pus batista pe tambal pt ca totul a fost un mare fasss.

  Cu documentele CSAT va fi la fel. Se va face public un document anost care n-are absolut nimic de-a face cu scopurile absconse ale lui Dragnea si Tarliceanu.
 • +4 (6 voturi)    
  Mai necesare (Vineri, 29 iunie 2018, 12:56)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ar fi fost mai necesare niste abecedare.
 • +3 (7 voturi)    
  Hoțul strigă "Hoții!" (Vineri, 29 iunie 2018, 13:05)

  tao980 [utilizator]

  Interesant cum se simt abuzați de sistem prin ce știu eu ce protocoale doar cei care fură ...
 • -4 (4 voturi)    
  Comunistii (Vineri, 29 iunie 2018, 13:17)

  ruskimushki [utilizator]

  vor infiera iarasi burghezii, vor nationaliza bancile si fabricile, vor confisca averile ilicite si neeconomisite cinstit, vor infiinta tabere de reeducare.
  S-a intamplat, o sa se mai intample.
  Incepe incet, incet, si se termina cu morti de fiecare data.
 • -2 (10 voturi)    
  perfect! (Vineri, 29 iunie 2018, 13:22)

  cucuveauamov [utilizator]

  securistii si sustinatorii lor au inceput sa tremure.
  • +4 (8 voturi)    
   de ce sa tremure? (Vineri, 29 iunie 2018, 13:54)

   programatoru [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ca vor putea fura in continuare acesti saraci bugetari cu averi de milioane ai romaniei?
   ca se vor da in continuare contracte cu dedicatie?
   ca nu se va mai putea afla niciodata nivelul de hotie si necinste al clasei politice?
  • +3 (5 voturi)    
   Pa naiba. (Vineri, 29 iunie 2018, 14:20)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   I-ai vazut tu pe tradiceanu si ai lu tremurand? Sau pe hotii din PSD tremurand? Nuuuu.

   Plus ca ....

   "Un protocol semnat în 2003 între PNA şi SRI (când președinte era Ion Iliescu și premier Adrian Năstase), care se aplica de către DNA şi care a fost denunţat prin protocolul semnat în 2009, desecretizat la sfârșitul săptămânii trecute. De asemenea, mai exista şi un alt protocol semnat de Parchetul General şi SRI şi un al treilea semnat de Parchetul Curţii de Apel şi SRI."

   Alea de pe vremea lui nascase nu mai trebuie desecretizate, nu? Vezi, de-aia nu tremura securistii si nici sustinatorii lor. Apropo, am o intrebare personala: te doare prostia?
 • +2 (2 voturi)    
  Frica !!! (Vineri, 29 iunie 2018, 23:47)

  Isobar [utilizator]

  " Persoanele lezate se pot adresa instanțelor cu acțiuni în revizuire" .
  Desigur primele doua persoane lezate(cei doi coautori)
  se vor adresa instantelor care le va dovedi nevinovitia
  conform noilor legi juridice pe care le doresc aprobate
  cat mai rapid.
  Frica de ce va urma ii motiveaza in gasirea unor alte metode de diversiune .
  Cine ii ajuta si din ce bani platesc acesti jalnici consilieri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by