„Decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a menține decizia de invalidare a alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în Moldova, afirmă purtătoarea de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, Heather Nauert, potrivit Radio Chișinău.

Andrei NastaseFoto: Facebook - Andrei Nastase

”Candidatul câștigător în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului a obținut majoritatea voturilor. Observatorii internaționali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor și nu au existat apeluri din partea participanților la alegeri pentru a invalida rezultatele. Decizia neobișnuită și nejustificată a Curții împiedică voința electorală a poporului din Moldova și prejudiciază respectul pentru supremația legii și principiile democratice din Moldova.

După cum a subliniat Secretarul de Stat Pompeo la întâlnirea cu Prim-ministrul Filip din 25 iunie, alegerile libere și corecte reprezintă atributul unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără ingerință politică”, afirmă Nauert pe Facebook.

Curtea Supremă de Justiție di R. Moldova a menținut decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel de anulare a alegerii lui Andrei Năstase ca primar al Chișinăului. În acest an nu mai pot fi organizate alegeri locale, capitala va fi condusă de un primar interimar.