Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, la Bruxelles, despre avertismentul celor 12 ambasade occidentale privind legile penale, că acestea au perfectă dreptate și că sunt lucruri pe care românii le spun de multă vreme, adăugând că speră ca mesajul să ajungă și la PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme, legile justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de așa natură să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție, iar aceste atenționări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme și lucruri pe care le spun mulți români de multă vreme. Sper să se audă și la PSD ”, a comentat Iohannis.

Douăsprezece țări occidentale, printre care SUA, Franța și Germania, fac apel la „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

Apelul, intitulat „Importante ţări partenere fac apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”, încurajează „toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.