Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția pe tema modificărilor legilor Justiției va fi transmisă la București la finalul lunii iulie, forului nefiindu-i însă solicitată o analiză pe marginea codurilor penale, a declarat, într-un interviu pentruEuropa Liberă, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Totodată, oficialul european pune atacurile la justiție pe seama intereselor politice, cei care sunt la putere dorind „să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”

HotNews.roFoto: Hotnews

„Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerare. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”, a declarat Buquicchio.

Întrebat dacă președintele ar trebui să trimită o solicitare și în cazul codurilor penale, cum a făcut-o în cazul legilor Justiției, oficialul a comentat că „este neobișnuit” ca șeful statului să solicite opinia Comisiei de la Veneția, procedura fiind de obicei în sarcina Guvernului, Parlamentului APCE sau secretarului general al Consiliului Europei.

„Independența justiției este o prioritate pentru Comisia de la Veneția de multă vreme. Iar asta, atât în interesul cetățenilor unei țări sau alta, pentru că aceștia au dreptul la o judecată dreaptă, dar și din rațiuni economice, căci o țară unde justiția nu este independentă este instabilă și investitorii se feresc să investească acolo. Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult. Eu cred însă că sunt și alte motive”, a mai spus Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția a pus, totodată, pe seama „intereselor politice” atacurile la adresa justiției în statele fost comuniste. „Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigători vor să ia totul (...)Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”, a arătat el.