Fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă, urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată, a revenit în postul de director al Direcţiei Generale Anticorupţie, pe care îl obţinuse prin concurs, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, scrie news.ro. Instituţia susţine că un poliţist poate fi eliberat dintr-o funcţie ocupată prin concurs doar în cazul în care pe numele său a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi dobândeşte calitatea de inculpat, iar până la acest moment MAI nu a primit nicio informare oficială de la vreo instituţie a statului cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia.

Catalin IonitaFoto: Directia Generala Anticoruptie

Într-un comunicat de presă transmis joi, MAI spune că din momentul încetării împuternicirii sale la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Cătălin Ioniţă a revenit pe funcţia câştigată prin concurs, potrivit legii, respectiv director general al Direcţiei Generale Anticorupţie.

MAI susţine că la acest moment nu este în situaţia legală care să permită schimbarea lui Cătălin Ioniţă din postul de director general al Direcţiei Generale Anticorupţie.

"Conform prevederilor legale, un poliţist poate fi eliberat dintr-o funcţie ocupată prin concurs în cazul în care pe numele său a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi dobândeşte calitatea de inculpat. Facem precizarea că în acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu a primit nicio informare oficială de la vreo instituţie a statului cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia. Astfel, în acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu este în situaţia legală care să permită schimbarea domnului chestor principal Cătălin Ioniţă din postul de director general al Direcţiei Generale Anticorupţie. Acest lucru se poate face numai la solicitarea acestuia. De asemenea, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", precizeaz[ Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, MAI anunţă că joi a fost învestit în funcţie noul inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor general Ioan Buda. Totodată, începând de astăzi la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost împuternicit comisarul şef Adrian Popescu, care a ocupat până în prezent funcţia de adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră.

Fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă, care a demisionat marţi din funcţie, este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată, fapte comise în perioada în care era şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018, a anunţat miercuri DNA.