Iohannis atacă legea de organizare judiciară la CCR

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2018, 11:42 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, invocând vicii procedurale, informează joi Administrația Prezidențială. Concret, președintele acuză Parlamentul că nu și-a respectat rolul constituțional atunci când a reexaminat legea, la solicitarea sa.

Prezenta sesizare vizează motive de neconstituționalitate extrinsecă referitoare la respectarea normelor și principiilor constituționale aplicabile în procedura de adoptare a legilor, scrie în documentul Președinției.

Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea președintelui României, precum și pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor și coerența reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar și unele dispoziții ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea.

Potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, întregul mecanism constituțional al reexaminării este guvernat de principiul colaborării loiale dintre Președinte și Parlament. Aplicat la dispozițiile art. 77 alin. (2) din Constituție, principiul constituțional al colaborării loiale dintre cele două autorități implică din partea Președintelui obligația de a formula o singură dată o asemenea solicitare către Parlament, pe de o parte, precum și necesitatea ca această cerere să fie motivată în substanțialitatea sa.

La rândul său, Parlamentul are obligația de a dezbate legea în limitele cererii de reexaminare, analizând rând pe rând motivele invocate de președinte, analiză ce se va realiza cu respectarea normelor constituționale și regulamentare aplicabile procedurii de legiferare.

În limitele mecanismului procedural deschis prin cererea de reexaminare, Parlamentul poate lua orice decizie (de admitere, respingere, modificare/completare a textelor/legii supuse reexaminării), care trebuie argumentată. Or, spune președinția, în cazul legii deduse controlului de constituționalitate, din raportul comisiei sesizate în fond (atât la Camera Deputaților, cât și la Senat) această motivare a respingerii cererii de reexaminare lipsește.

Absența oricăror motive de respingere a cererii de reexaminare în cadrul raportului comisiei sesizate în fond conduce la ideea că aceasta nu și-a îndeplinit rolul constituțional, cel statuat prin jurisprudența Curții Constituționale.

De asemenea, din dezbaterile din Plenul Camerei Deputaților nu rezultă că aceasta a dezbătut motivele de reexaminare cuprinse în cererea șefului statului.


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


1138 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  bravo (Joi, 28 iunie 2018, 12:19)

  anion [utilizator]

  Parlamentarii puterii nu stiu sa vorbeasca, nu stiu sa citeasca, nu stiu sa scrie, ci vor doar sa respinga si atat. Foarte bine ca legea ajunge din nou la CCR. Sa o examineze, sa o dezbata, sa-i faca raport cu obiectiile primite si sa o restituie nu intr-o zi ci in 1-2 luni.
 • +1 (1 vot)    
  Cu de-al de inginerul parlamentar Ciordache (Joi, 28 iunie 2018, 12:56)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cu diploma de jurist de la scoala de diplome universitare din Craiova, si alti juristi la fel de tembeli ca el, sub „autoritatea” procurorului ceausist Toader, o mediocritate lucie si slugoi libidinos, sa nu ne asteptam ca avem asemenea legi. E drept, nici CCR cu politrucii ei numiti de gasca de infractori psd-alde-udmr nu e mai breaza, O INSTITUITIE ASERVITA si TICALOASA - nimic mai mult.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version