CCR discută obiecțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de combatere a terorismului

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2018, 9:25 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook
Curtea Constituțională a României va dezbate joi sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra proiectului care modifică Legea privind prevenirea și combaterea terorismului, judecătorii Curţii supreme apreciind că noile prevederi încalcă standardele de claritate, precizie şi previzibilitate consacrate în jurisprudenţă. Principala obiecție ridicată de magistrați vizează chiar definirea actelor de terorism.

Judecătorii ÎCCJ argumentează că normele de incriminare privind actele de terorism cuprinse în articolul 32 alineatul (1) şi (3) din Legea 535/2004, în forma modificată, care încorporează cerinţa ca fapta să fie săvârşită "în condiţiile articolului 1", nu definesc actele de terorism ca acte care, prin natura sau contextul lor, au potenţialul de a aduce atingere gravă unei ţări sau unei organizaţii internaţionale, ci ca acte care "prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională".

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legal constituite, prin Hotărârea numărul 4 din 24 mai, au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismul.

Magistrații ÎCCJ apreciază, în sesizarea Curţii cu privire la dispoziţiile articolului I punctul 1, punctul 26, punctul 28, punctul 31 şi punctul 43 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, că prin caracterul neclar şi imprecis, precum şi prin incertitudinile pe care le creează în materia competenţei de judecată în primă instanţă, încalcă standardele de claritate, precizie şi previzibilitate consacrate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, contravenind articolului 1 alineatul 5 din Constituţie în componenta sa referitoare la calitatea legii.

Pe 16 mai, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu 241 de voturi "pentru", 18 "contra" şi şapte abţineri.
791 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Altele (Joi, 28 iunie 2018, 9:41)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    La capitolul "Altele" CCR va discuta ce trebuie sa mai faca pentru ca Justitia sa fie pusa DEFINITIV pe chituci. Ordinul nu se discuta, iar adunatura majoritar politruca si mafiota din aceasta institutie TICALOASA il va indeplini,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version