UPDATE Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în dosarul Belina

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2018, 16:20 Actualitate | Esenţial


Sevil Shhaideh
Foto: Agerpres
Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul Belina, informează DNA. În ceea ce o privește pe Rovana Plumb, procurorii nu au putut dispune începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată pentru că Parlamentul nu a încuviințat ridicarea imunității parlamentare, astfel încât acuzațiile au fost clasate.

În prezent, Sevil Shhaideh este consilier de stat la guvern, după ce a deținut ministerul Dezvoltării în cabinetele Grindeanu și Tudose. De altfel, ea a fost prima propunere de premier făcută de Liviu Dragnea, după câștigarea alegerilor, însă a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Shhaideh și-a dat demisia din funcția de ministru, după ce a fost pusă sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu.

În dosarul mediatizat prin comunicatele nr. 716/VIII/3 din 13 iulie 2017, nr. 906/VIII/3 din 22 septembrie 2017 şi 348/VIII/3 din 25 aprilie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 • SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave”
 • STOIAN IONELA (fostă VASILE), la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave
 • GADEA ADRIAN IONUŢ, la data faptei preşedinte al C.J. Teleorman, sub aspectul săvârşirii, în forma complicităţii, a infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave
 • GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual
 • GUŞĂ RODICA, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale)
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Prin infracţiunile săvârşite de către inculpaţii SEVIL SHHAIDEH, GADEA ADRIAN IONUŢ şi STOIAN (fostă Vasile) IONELA s-au cauzat următoarele prejudicii:

1. un prejudiciu statului român de:
- 3.237.800 lei , reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina şi Braţul Pavel) ieşite din patrimoniul statului român,
- 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018

2. un prejudiciu Administraţiei Naţionale "Apele Române" de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor

DNA mai arată că judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor.

În vederea reparării pagubei produse prin infracţiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor SEVIL SHHAIDEH, STOIAN (fostă Vasile) IONELA şi GADEA ADRIAN-IONUŢ.

”Faţă de numita Plumb Rovana, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, procurorii au solicitat încuviinţare pentru începerea urmăririi penale sub aspectul complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin hotărâre adoptată în plen, Camera Deputaţilor a hotărât să nu ceară urmărirea penală a deputatei , prin urmare, faţă de aceasta s-a dispus clasare”, se arată în comunicatul DNA.

4217 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Multi ani, multi ani! (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:24)

  tarabost [utilizator]

  ii dorim. Si sa-i fie exemplu Vioricai.
  • +6 (6 voturi)    
   La puscarie cu balena.... (Miercuri, 27 iunie 2018, 22:03)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui tarabost

   Initial am crezut ca este si cucoana asta o victima de-a lui Dragnea, care il asculta hipnotizata. Dar daca ii vezi declaratia de avere o sa constati ca a supt mult si bine. Din leafa de bugetar a adunat, cu sarg, averi. Asa ca nu trebuie plansa pentru anii pe care o sa-i petreaca la mititica: in contul lor o sa-i ramana o gramada de banet.
 • +18 (18 voturi)    
  Sluga lui Dracnea si N. Constantinescu (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Una din mărețele achizitii ale adunaturii de infractori numita P$D... Turcoiaca trebuie SA PLATEASCA pentru ticalosia ei, pentru furt si pentru complicitatea la distrugerea țării! La multi ani, cu executare, târâtură!
  • +8 (10 voturi)    
   irelevant (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:53)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Faptul ca e de origine turca este irelevant, sa nu uitam ca 99,99% din hotii din guvern si parlament sunt "de-ai nostrii".
   • +3 (3 voturi)    
    evident (Miercuri, 27 iunie 2018, 19:36)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Nu e peiorativ, evident. Procentul 99,99 e insa gresit. In parlament sunt mult mai multi maghiari de 0.01% - iar udmr nu e altceva decât o adunatura de hoti, poate mai scarbosi,pentru ca astia au furat sub TOATE guvernarile, au distrus padurile, vor stat multi-national si contribuie din plin la distrugerea Justitiei din România. Am putea discuta si de minoritatile nationale din Parlament care tot cu Ciuma Rosie au votat.
 • +21 (21 voturi)    
  in fine (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:48)

  vax-albina [utilizator]

  Să fie repede. Să fie cu executare. M-am săturat de tergiversări.
  • -8 (12 voturi)    
   hahaha (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:15)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui vax-albina

   Islamofobule!!!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Nope. (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:27)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui vax-albina

   Se pregatesc modificarile la legile respective si va fi albita. O noua victorie impotriva statului paralel finantat de Soros.
 • +8 (8 voturi)    
  pai nu mai inteleg nimic (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:51)

  Francisc 1 [utilizator]

  orice nene deputat iti explica cum nu au imunitate ca procesul continua oricum ,indiferent daca se aproba arestarea sau nu, si acum il claseaza? deci au superimunitate !
 • +7 (7 voturi)    
  Nicio grija! (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:04)

  Dragoda [utilizator]

  O salveaza daddy, stai linistiti.

  Pentru ce credeti ca e streseaza el atat de mult...
 • +7 (7 voturi)    
  multi ani primeasca. (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:13)

  g01an [utilizator]

  multi ani primeasca,
  la multi ani.
 • +6 (6 voturi)    
  ha, tardiv de tarziu! (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:32)

  revo [utilizator]

  pai, intr-o saptamana, kaput abuzul in serviciu!
 • +4 (4 voturi)    
  clasate? (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:50)

  un_cetatean_cinstit [utilizator]

  cum adica nu au avut acceptul sa o ancheteze pe animala aia Plumb si s-au clasat ???

  de ce sa se claseze?
  sa astepte pana nu mai e in functie si nu mai are imunitate si sa judece animalul cum trebuie.

  vai de mortii nostri.

  imunitatea asta de cacat trebuie eradicata.
 • -5 (7 voturi)    
  Asa (Miercuri, 27 iunie 2018, 22:33)

  savatuf [utilizator]

  de antrenament pentru voi mai deontologilor doritori de dreptate. Cum dracu o acuzi de ilegalitate intr-un act considerat legal. Pentru intelesul vostru , dna trebuia sa atace actul in contencios acesta sa fie declarat ilegal si dupa te indrepti catre persoane. Dar ca se te duci in contencios vizavi de legalitate si oportunitate dna are experienta cu ord 13 unde a pasat -o la prietenul lazar. Asa ca dragi tovarasi si preteni risc un verdict- fapta nu exista-.
 • -4 (10 voturi)    
  O sa fie achitata si-apoi sa vezi jelaniile (Joi, 28 iunie 2018, 0:11)

  xrogo [utilizator]

  postacilor se-aici!
 • +5 (5 voturi)    
  Plumb Rovana - mai presus de lege sintem noi (Joi, 28 iunie 2018, 6:15)

  Coco Whistle [utilizator]

  'Camera Deputaţilor a hotărât să nu ceară urmărirea penală a deputatei , prin urmare, faţă de aceasta s-a dispus clasare”
  • +2 (2 voturi)    
   Mda (Joi, 28 iunie 2018, 8:45)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Putina lume a sesizat ca sunt oameni intangibili in fata legi protejati de .....pentru unele din cele mai paguboase afaceri pentru statul roman. Ma refer la madam Plumb. Poate este bine de verificat ce legaturi exista intre dansa si afacerea de la Rosia Montana. Cred ca vor fi gasite lucruri interesante.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version