Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis trimiterea la Comisia pentru regulament, pentru raport, a proiectului care modifică Regulamentul Camerei, al deputatul PSD, Eugen Nicolicea. Inițiativa prevede sancționarea deputaților care ”tulbură” dezbaterile , în sensul evacuării acestora de la ședințele de plen.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

"Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului", se arată în articolul 153 al proiectului, potrivit mediafax.

Citește aici documentul cu modificările propuse de Nicolicea

Articolul 154 va fi modificat astfel: "Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul/deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul/deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta/aceştia persistă, dispune eliminarea din sală."

O altă prevedere adusă articolului 154 arată: "În cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar acesta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendă şedinţa pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă." Proiectul de hotărâre a fost trimis la comisia de regulament pentru a da raport.

Săptămâna trecută, mai mulți protestatari au intrat, cu ajutorul unor invitații din partea USR. Imediat după ce au făcut accesul la Palatul Parlamentului, aceștia au protestat, în timp ce premierul Viorica Dăncilă susținea un discurs în plenul reunit despre preluarea președinției Consiliului UE de către România din ianuarie 2019.

Ulterior, conducerea Camerei Deputaţilor a decis că USR nu mai are voie să aibă invitaţi în Parlament, pe perioada acestei sesiuni.